Европа рискува повторение на енергийната криза, ако не въведе правила, които да принудят ютилити компаниите да се запасят с достатъчно природен газ, пише Bloomberg.

След като се изправиха пред най-ниските резерви от газ в хранилищата си от десетилетие, за европейските енергийни гиганти като RWE и Uniper няма икономически стимул да съхраняват горивото — защото трейдърите обичайно купуват евтин газ през лятото и го продават скъпо по-късно през годината. Тази премия обаче почти изчезна от пазара.

Политиците са притеснени. Европа разчита все повече на източници на енергия от вятъра и слънцето, а местното производство на газ намалява, което увеличава зависимостта от Русия. Така Германия планира да принуди енергийните компании да натрупат резерви като част от пакет мерки, който ще бъдат обсъден през пролетта. Множество други държави обаче нямат подобни правила.

"Ако енергийната сигурност на Европа ще зависи все повече и повече от запасите, те трябва да се осигурят, че хранилищата са пълни", казва Джейсън Бордоф, директор на Центъра за световна енергийна политика в Колумбийския университет. "Задачата е пред правителствата".

Сигурността на доставките е водеща в енергийния дебат в Европа. Напрежението край границата на Украйна също създава притеснения, тъй като около една трета от руския газ, предназначен за Европа, минава през Украйна. Цените паднаха с 12 процента от вторник, когато Русия заяви, че ще изтегли част от войските си (засега няма потвърждение, че това наистина се случва), но трейдърите остават нащрек.

Европа е най-големият пазар на САЩ при износ на LNG през последните месеци

Европа е най-големият пазар на САЩ при износ на LNG през последните месеци

Според данните на Refinitiv най-малко 50% от американския втечнен природен газ е транспортиран за Европа от началото на февруари

Политиците ще трябва да действат бързо — още преди началото на сезона, в който хранилищата се запълват, който започва около април.

Проблемът за Европа започна миналата година, когато дългата и студена зима остави хранилищата празни. С повишение на търсенето и решението на Русия да ограничи доставките, цените така и не паднаха достатъчно, за да накарат компаниите да започнат да запълват резервите си. Същото се случва и сега: договорите за доставка през зимата се търгуват с едва €0,30 над летните споразумения, при обичайна разлика от над €2. Така Европа се намира в същата ситуация, в която бе миналата година, казва Михаел Мюлер, главен финансов директор на германския енергиен гигант RWE.

Газовите фючърси излязоха извън контрол в края на миналата година, като дори отбелязаха 40% ръст за ден през октомври. Подобен скок бе отбелязан и през декември, а след това рекордните цени започнаха да привличат американски втечнен газ, което облекчи ръста.

Частично, вината носи и Русия, която не пусна достатъчно газ към Европа. Но "европейските лидери трябва да разберат, че надеждата Русия да го прави, не е солидна стратегия".