Инвеститорите по целия свят се надпреварват да предугадят как предстоящите президентски избори в САЩ ще въздействат на техните инвестиции, като същевременно се съобразяват с текущите рискове и възможности. Неотдавнашното технологично рали, което помогна на Apple за кратко да достигне пазарна оценка от над 2 трилиона долара, за пръв път в историята, а S&P 500 и Nasdaq да достигнат рекордни нива, отслабна през последните дни.

Преди изборите през ноември инвеститорите се опитват да определят кои сектори ще спечелят - и кои ще загубят - в зависимост от това дали президентът Доналд Тръмп ще спечели нов мандат или ще предаде управлението на своя демократичен конкурент Джо Байдън. По-голямата част от анкетите и пазарите залагания предполагат, че Байдън има предимството, въпреки че Тръмп очевидно е намалил разликата през последните седмици.

Асоциацията на инвестиционните компании (AIC) събра мненията на някои от най-добрите фонд мениджъри, за да прецени перспективите преди внимателно наблюдаваната надпревара за Белия дом. Ето какво казват експертите:

Демократичният кандидат за президент Джо Байдън предложи повишаване на корпоративния данък от 21% на 28% - отменяйки частично републиканското намаляване на корпоративния данък от 2017 г. Повишаването на данъците е ход, за който се смята, че е потенциално отрицателен за акциите. Изглежда, че мениджърите на фондове на AIC се съгласяват с това, но смятат, че ще има и положителни ефекти при потенциална победа на Байдън.

Робърт Сиддълс, управител на Jupiter U.S. Smaller Companies:

"Перспективата за демократично почистване трябва да изнерви инвеститорите... По-високите корпоративни данъци и по-строгото регулиране на труда биха се отразили неблагоприятно на корпоративните печалби."

"Един положителен резултат от демократите в правителството обаче е, че те са склонни да харчат много, което е добре за икономиката най-малко в краткосрочен план. Смятаме, че компаниите в ключови области, засегнати от правителствените разпоредби, като здравеопазването и образованието, са тясно свързани с публичната политика", добави той.

Фран Радано, мениджър в The North American Income Trust:

Докато в момента се прогнозира победа на Демократическата партия, това дали партията може да се пребори за контрола над Сената, ще е от решаващо значение за изпълнението на нейния дневен ред.

"Ако и двете събития се случат, бихте очаквали по-голямо данъчно облагане както за корпорациите, така и за лицата с висока нетна стойност на активите. Освен това е вероятно засилено регулиране във финансовия, енергийния и комуналния сектор."

"Обратно, президентски мандат на Байдън вероятно ще доведе до по-благоприятни резултати както за световната търговия, така и за имиграцията, които са важни за дългосрочното здраве на икономиката."

Зехрид Османи, управител на Martin Currie Global Portfolio Trust:

Османи заяви, че областите на икономиката, изправени пред "високи степени на несигурност", включват транспорт, туризъм и хотелиерство, докато също на риск са изложени и недвижимите имоти поради въпроси относно използването на офис площи.

"Съществува и по-голяма вероятност за повишаване на данъчните нива, както за корпоративни, така и за домакинствата, в средносрочен план, което може да натежи върху икономическата активност. Следователно вече сме възприели благоразумния подход за увеличаване на нашите допускания за корпоративен данък в нашите финансови прогнози за всички компании, които държим в портфейла."

Тони ДеСпирито, съуправител на BlackRock North American Income Trust:

"Задвижваният от блокирането спад в икономическата активност и скокът на безработицата оставиха американската икономика по-уязвима, в момент, когато оценките на акциите са високи спрямо тяхната дългосрочна история".

"Има по-малко място за лоши новини, ако възникнат такива, те най-вероятно ще доведат до отрицателни рискове или отслабят настроенията на инвеститорите. Ние смекчаваме тези рискове чрез увеличаване на нашите стрес тестове на акциите и сме приели дълготрайни неблагоприятни сценарии, когато провеждаме посоката на пазара."

Гари Робинсън и Хелън Ксионг, мениджъри на Baillie Gifford US Growth Trust USA:

Анализаторите заявиха, че дългосрочната възвръщаемост на капитала е доминирана от малка шепа компании с изключителен растеж, които доставиха големи печалби.

"В търсенето на компании с изключителен растеж ще правим грешки. Но асиметрията, присъща на пазарите на акции, където можем да направим много повече в една компания, ако сме прави, отколкото да загубим, ако грешим, ни казва, че най-скъпите грешки са прекомерното отклонение от риска."

Пол Нивен, мениджър на F&C Investment Trust FCIT:

Макар настоящите оценки да оставят малко място за разочарование, пандемията е ускорила много предишни тенденции и консолидира позициите на компании със силни финансови и пазарни позиции. "Смятам, макар че очевидно има многобройни рискове, че господството на американския пазар ще продължи."

Къде виждат възможности?

Джонатан Саймън, мениджър на JPMorgan American Investment Trust:

"От стойностната страна на портфейла харесваме Booking.com. През март тази компания беше в очите на бурята, но тя отговори ефективно на предизвикателствата на COVID-19, като приспособи структурата си на разходи към новата реалност. Вярваме, че уникалното предложение на Booking.com, което включва резервации на апартаменти, както и техните дъщерни дружества Open Table и KAYAK, ще бъде в добра позиция да излезе още по-силна от спада."

Тони ДеСпирито, съуправител на BlackRock North American Income Trust, заяви:

"Излагането към висококачествени сектори с добри тенденции като технологии и здравеопазване ни предлага дългосрочен потенциал за растеж, при оценки, които в много случаи са оправдани от потенциала. Сектори с по-дълбоки намалени оценки като финансовия и енергийния предлагат потенциал за по-добри резултати, но селективността е ключова предвид присъщите рискове."