Wall Street вече започна да се готви за догодина и финансовите институции публикуват прогнозите си, пише Ланс Робъртс за Real Investment Advice. За жалост обикновено оптимистичните им прогнози се свиват в хода на всяка година. Следващата 2021 г. няма да е по-различна и доходността ще разочарова.

Goldman Sachs посочи, че очаква индексът S&P 500 да удари стойност от 4300 пункта догодина и от 4600 пункта към края на 2022 г. Ако използваме настоящата му стойност от 3551, това означава ръст от 21,1% догодина и от още 7% през следващата.

За поддържането на цените на акциите високи обаче е необходимо да има и високи нива на приходите. За да ги постигне, Goldman Sachs разду очакванията приходи на акция до 175 долара за догодина и 195 долара през 2022 г. Забележете, че от банката използваха оперативните приходите за 2020 г., които са с 16 долара на акция по-високи, отколкото от банката отчитат в момента.

Прогнозата на Фед за икономиката торпилира фондовите пазари

Прогнозата на Фед за икономиката торпилира фондовите пазари

Очакванията на Федералния комитет за откритите пазари са коронавирусът да окаже натиск върху растежа в средносрочен план

Ако допуснем, че тяхната прогноза е правилна, това означава оценката на S&P 500 да достигне 24,57 пъти оперативните приходи през 2021 г. и 23,59 пъти оперативните приходи през 2022 г. Подобни нива са изключително високи според всички исторически данни.

Проблемът с прогнозите

От много години съветвам индивидите да не вярват толкова много на мейнстирйм прогнозите, препоръките на Wall Street и даже на рейтингите на MorningStar заради присъщия конфликт на интереси между фирмите и техните конкретни клиенти. Вие не сте техните клиенти. Вие сте потребител на продуктите, написани за клиентите на Wall Street.

Wall Street е голям бизнес - приходите там възлизат на 715 млрд. долара годишно. Както всеки бизнес, компаниите там са движени от нуждата да увеличат корпоративните приходи, независимо от условията на пазарите, а трябва да се има предвид, че вие не сте приоритет за тези бизнеси.

Четири причини защо фондовите пазари са в пълен противовес с реалната икономика

Четири причини защо фондовите пазари са в пълен противовес с реалната икономика

Докато стопанството се срива, борсовите индекси достигат нови исторически върхове

"Безброй изследвания доказват, че прогнозите и препоръките за търговията с акции на институциите, занимаващи се с продажбата им, са от много съмнително качество за инвеститорите", посочват Лорънс Браун, Андрю Кол, Майкъл Клемент и Нейтън Шарп. "Оказва се, че анализаторите в тези институции не се интересуват основно в това да направят точни прогнози за акциите и приходите. Въпреки цялото внимание, насочено към тях, точността не е основната им работа."

Без отговорност

Освен това, никой във финансовите медии, на Wall Street или където и да е другаде не търси отговорност на анализаторите за точността на техните прогнози. Изследването на техните очаквания обаче показва, че в някои случаи те завишават прогнозираните стойности с до 30%.

Проблемът с това е, че инвеститорите приемат техните анализи наготово и търгуват, следвайки прогнози, които никога не се случват. Това е страхотна новина за Wall Street и тя прави клиентите на инвестиционните банки изключително щастливи. Но същото не може да се каже за търговските им клиенти, на които пробутват надценените акции.

Защо 2021 г. отново ще разочарова?

Докато анализаторите са се втурнали да предсказват кой от кого по-високи цени на акциите и да раздуват доходността, за да ги оправдаят, през следващите 12 месеца ще видим как ценовите таргети рязко се свиват. Причината за това изтъкнах още през април:

"Анализът се основава на допускането, че макар основните купувачи на акциите да липсва от пазара, доходността ще се възстанови бързо, след като "икономиката се отвори отново за бизнеса".

В момента прогнозата е, че приходите на акция ще достигнат 143,09 долара през 2021 г. А трябва да се отбележи, че тъй като в момента пазарите са на най-високите си исторически стойности, прогнозата за догодина е доходността да падне с 30,41 долара за акция спрямо днес.