На 18 май 2016-та Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинение на Радослав Рачев като изпълнителен директор на “Булброкърс” ЕАД, контролиран от бизнесмена и издател на „Капитал” Иво Прокопиев, във връзка със сигнал подаден преди години от шефа на КФН Стоян Мавродиев.

Това съобщи самият Мавродиев пред БНТ. По думите му забавянето било, тъй като "разследването е доста сложно и тежко, с множество експертизи, международни поръчки".

Става въпрос за накърнен държавен интерес при продажбата на държавния дял от 33 % от собственика на елразпределителната мрежа в Югоизточна България – ЕВН, през борсата. Сигналът е срещу бившите министри на финансите и енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и срещу инвестиционното дружество "Булброкърс” ЕАД, наето от администрацията като консултант по борсовата продажба.

Стоян Мавродиев изтъкна също така, че преди няколко дни е подал в прокуратурата "поредните три тежки сигнала" за престъпления, извършени от "Булброкърс". Сигналите са резултат от едногодишно международно разследване на офшорки, които ощетили миноритарни акционери, прани са пари и са извършвани данъчни престъпления, уточнява КФН шефът.

Пред националната телевизия Мавродиев изтъкна още – във връзка с действията на прокуратурата по сигнала му от 2013-та, че това е едно от най-тежките нарушения, откривани през годините, като шефът на КФН определи, че държавата загубила 90 млн. лева.

Обвиненията на прокуратурата потвърждават добре свършената от нас добра работа, посочи още Мавродиев, като по думите му лично премиерът Бойко Борисов тогава дал зелена светлина за разследване на Симеон Дянков и Трайчо Трайков и не осигурил чадър над никого.

По повод новите сигнали шефът на КФН обясни, че "тези лица, чрез поредица от офшорни компании, през които са минавали милиони евро, са извършили множество престъпления, сред които щети на миноритарни акционери с публични компании, данъчни престъпления, пране на пари, документни престъпления".

Същите тези лица са използвали офшорни компании, изцяло под контрола на същата тази група, обвинена по казуса с ЕВН, обясни Стефан Мавродиев.