Международните компании се насочват към дълговите пазари на Китай, емитирайки рекордни количества облигации, деноминирани в юани, заемайки големи суми от банки в континенталната част на страната. По този начин глобалният бизнес се възползва от ниските лихвени проценти в местна валута, тъй като разходите за финансиране в други страни нарастват, пише Reuters.

Дружествата и банките набират рекордни количества парични средства чрез облигации в юани, емитирани в континентален Китай и в Хонконг, известни като облигации "панда" и "дим сум".

Юан под натиск: Китай увеличава мерките за защита на местната валута

Юан под натиск: Китай увеличава мерките за защита на местната валута

Китайската икономика изпитва все по-големи затруднения

Скокът на заемите в юани от китайските банки изпреварва еврото и това превръща китайската валута във втората по големина, използвана за финансиране на световната търговия. Това засилва амбициите на Пекин да интернационализира юана, коментират финансови експерти.

"Глобалният порив за заемане на средства от Китай не е логичен, защото международните инвеститори избягват втората по големина икономика в света поради опасения от геополитическо напрежение и слаб растеж", заяви пред Reuters Фиона Лим - старши валутен стратег в Maybank.

Снимка 506057

Източник: iStock

Международни компании като  BMW и Crédit Agricole S.A, както и чуждестранни подразделения на китайски компании, са набрали рекордните 125,5 милиарда юана - $17,33 милиарда, чрез продажба на панда облигации през периода януари-октомври. Това е 61% скок спрямо същия период на миналата година.

Емитирането на облигации дим сум в Хонконг също достига рекордно високи стойности, като през първите осем месеца нараства с 62% спрямо година по-рано до 343 милиарда юана. Емитирането на деноминирани в юани заеми също нараства.

Делът на китайския юан като глобална валута в търговското финансиране скача до 5,8% през септември от 3,91% в началото на годината, надминавайки еврото за първи път, според данните на SWIFT.

Германската икономика е прекалено зависима от Китай

Най-голямата европейска икономика е прекалено зависима от Китай

Това показват резултати от проучване на компании от много страни