Ако погледнем 12 месеца назад, може да кажем, че началото на миналата година донесе доста волатилност на пазарите. Акциите тъкмо бяха приключили най-лошата си година от десетилетие, а през януари Apple, която успя да стигне 1 трилион долара, изгуби над 400 милиарда долара от пазарната си капитализация.

Въпреки това към декември вече нещата изглеждаха различни. Един от добрите примери се оказа индексът S&P 500, който затвори 2019 година с 28,5% нагоре, което беше най-доброто му представяне от 1998 година насам.

От онлайн платформата Visual Capitalist правят обобщение по сектори кои са най-големите печеливши за изминалите 12 месеца. Ето и какво показват данните:

Полупроводници

Рекордьор: AMD - 146,6% ръст на цената на акциите

Акциите на компаниите, които произвеждат полупроводници, записаха значителни ръстове през 2019 година въпреки прогнозите, че глобалните продажби ще спаднат с 12%. Поскъпването на книжата обаче е обяснимо от това, че предходната година имаше корекция на пазара, а също така по-късно прогнозите бяха преразгледани в посока нагоре.

Платежни услуги

Рекордьор: Mastercard - 57,8% ръст на цената на акциите

По пътя към безкешовото бъдеще компаниите от този сектор се възползват от засиления интерес към тях. Сред печелившите са Mastercard, Visa и American Express.

Космическа индустрия и отбрана

Рекордьор: TransGigm - 85,1% ръст на цената на акциите

Значителна част от компаниите в този сектор, включително производители като Lockheed Martin, Raytheon и United Technologies, се представиха по-добре от очакваното през 2019 година. Едно важно изключение обаче беше Boeing заради кризата, разразила се след падането на двата самолета от спрения вече модел 737 Max.

Електронно оборудване

Рекордьор: Apple - 84,8% ръст на цената на акциите

Акционерите в Apple имаха много поводи за радост, след като компанията успя да мине 1,1 трилион долара. По-късно обаче тя изгуби 400 милиарда долара от пазарната си оцента и това беше удар за тях и за самия производител. 2019 година обаче като цяло донесе силно завръщане и акциите на Apple се превърнаха в най-добре представящите се в групата FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix и Google).

Машини

Рекордьор: General Electric - 52,2% ръст на цената на акциите

Лидерите в тази индустрия, сред които са Honeywell, General Electric и Danaher, записаха двуцифрени ръстове през 2019 година независимо от забавянето на индустриалния сектор в САЩ.