Банкерите и кредитополучателите в Европа се подготвят за трудна година, в която продават еврооблигации, след като дните на лесните пари приключват.

Януари обикновено най-натовареният месец от годината за продажба на нови облигации, но тъй като кредитните пазари губят най-голeмия си поддръжник, а политическите заплахи се задълбочават - Brexit, италианската фискална тревога и търговските неволи - компаниите трябва да действат мъдро спрямо предизвикателствата на първичния пазар през 2019 г., пише Bloomberg.

На мода ще бъдат опортюнизма, предсрочното издаване на облигации и по-високите разходи по заеми.

"Годината като цяло ще бъде продиктувана от прозорците, но много от тях ще се опитат да навлязат на пазара през януари. След като се приеме, че спредовете не се връщат към нивата от началото на 2018 г., ще има редица сделки, които се връщат на пазара", посочва Дуейн Елгей, директор по обединяването на дълговете в Societe Generale.

Защо инвеститорите бягат от паричния пазар?

Защо инвеститорите бягат от паричния пазар?

И какви са алтернативите

Това е картина, подобна на тази в края на 2018 г., когато финансовите условия се влошават, разходите по заеми се увеличават, тъй като тъй като кредитните инвеститори реагират на покачващите се лихви в САЩ и края на програмата за стимулиране на Европейската централна банка.

"Това, което преживяваме за първи път от много години, е дали това е лош пазар, което означава, че има риск от екзекуция, а хората са напълно наясно с това и искат да избегнат този тип пазари", обяснява Фрейзър Рос, ръководител на синдикираните кредитни облигации от инвестиционен клас в Deutsche Bank.

Според него януари може да бъде "много случаен", а липсата на джъмбо сливания и придобивания може да доведе и до продажби.

Когато пазарите се сриват, не правете тези три неща

Когато пазарите се сриват, не правете тези три неща

Разпродажбата е чудесен момент да се включите

Изтеглени сделки

Германският производител на автомобилни части ZF Friedrichshafen и компанията за обработка на плащанията Ingenico Group отложиха сделки през последните няколко месеца, позовавайки се на пазарните условия. Производителят на шоколад Barry Callebaut AG и базираната в САЩ Emerson Electric все още не са пуснали облигации, въпреки срещите с инвеститори за потенциални сделки.

Продажбите на нови облигации спаднаха с около 18% до 227 млрд. евро през 2018 г., сочат данните на Bloomberg, като на 3 декември SAP вероятно извърши последната корпоративна сделка за годината.

Затварянето на пазара през декември може да означава, че има повече кредитополучатели, които наблюдават теденциите, готвейки се да продават облигации през следващия месец.

Пропускане

Емитентите през януари биха могли да бъдат първите от повече от две години, които да пропуснат програмата за покупка на корпоративни облигации от ЕЦБ, тъй като централната банка ще прекрати количествените облекчения от 2.6 трлн. евро в края на годината. Това включваше купуването на корпоративни облигации на първични и вторични пазари за близо 180 млрд. евро.

Централната банка има за цел да реинвестира постъпленията от активи, чиито падеж наближава, въпреки че все още не е ясно какво ще бъде сместа между новите облигации и покупките на вторичния пазар.

Сред ценните книжа с падеж през следващия месец са тези на BMW Finance, BASF и Orange, по данни на Bloomberg. BMW обикновено е един от първите емитенти на пазара всеки януари.

Действията в началото на годината може да помогнат на емитентите да избегнат волатилността около задаващите се рискове, като например излизането на Великобритания от Европейския съюз на 29 март. Многобройните геополитически рискове могат да провалят дори скромните очаквания за първичните продажби през следващата година.

"Най-голямата грижа е липсата на решение. Можете да анализирате основите на компанията, но несигурността на политическия пейзаж може да провали всичко.", казва Мариано Голдфишер, глобален ръководител на синдикирането в Credit Agricole.

С толкова много несигурности няма консенсус как корпоративните облигации ще бъдат продавани в Европа през следващата година. Анализаторите на Barclays и JPMorgan очакват емисиите да се покачат тази година, докато наблюдателите на пазара на UniCredit SpA смятат, че обемите намаляват. BNP Paribas SA и Morgan Stanley прогнозират в общи линии същите обеми за тази година.

Повишаване на разходите

Краят на подкрепата от ЕЦБ допринесе за скок на разходите по заеми тази година. Средните корпоративни спредове от инвестиционен клас в евро се повишиха със 75% тази година до 151 базисни пункта, най-високата стойност от почти 3 години, показват данните от индекса на Bloomberg Barclays.

Емитентите просто ще трябва да приемат, че скоро (спредовете) няма да паднат отново, според Суки Ман, основател на Creditmarketdaily.com. "Доходността е по-висока, а спредовете са по-големи и разходите за финансиране са повишени. Ще трябва да се върнем на високата летва, щом дойде 2019 г.", посочва Ман.