Инфлацията в еврозоната няма да е трайна, смята председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард. По думите й, "инфлацията в еврозоната може да доведе до по-високи заплати и впоследствие до по-високи цени, но засега ЕЦБ не вижда доказателства за това в данните за договорените заплати". Лагард заяви, че ЕЦБ планира да поддържа инфлацията в рамките на текущата цел от 2% и отхвърли възможността за увеличение.

"Тъй като възстановяването продължава и проблемите с недостига на доставките се отстраняват, можем да очакваме да се нормализира ценовият натиск върху стоките и услугите", посочи председателят на ЕЦБ пред комисията по икономически и парични въпроси на европарламента, съобщи БНР.

"Ние очакваме заплатите през следващата година да се повишат малко повече от тази година, но рискът от вторичен инфлационен ефект остава ограничен", смята Лагард.

Говорейки за дългосрочните перспективи на икономическото възстановяване след пандемията, Лагард наблегна на "солидните" потребителски разходи, но и на недостига на материали, оборудване и работна ръка, което се отразява негативно на промишленото производство.

Инфлацията в еврозоната сега е най-високата от 2008 г. насам, "подхранвана" от по-високите цени на енергията, прекъсванията във веригите на доставки и други ефекти, свързани с пандемията.

Лагард: Пандемията може да застраши качеството на активите на банките

Лагард: Пандемията може да застраши качеството на активите на банките

Крайното въздействие върху необслужваните заеми ще настъпи със закъснение от няколко години

ЕЦБ трябва да вземе решение за бъдещето на своите парични стимули на последното за тази година заседание през декември, когато разполага с новите средносрочни икономически прогнози. Нейната програма за "пандемично" изкупуване на облигации на стойност 1,85 трилиона евро трябва да приключи през март 2022 г.

Лагард потвърди и пред евродепутатите, че според ЕЦБ условията за повишаване на лихвите в еврозоната едва ли ще бъдат изпълнени и през 2022 година.