Банките се спасиха сами, това заяви финансистът Емил Хърсев в ефира на БНТ по повод състоянието на банковия сектор.

Според него, обаче, важна роля са имали, както единната политическа декларация в неделя, така и позицията на Европейската комисия.

Регулаторите в ЕС разрешиха кредитна линия от 3 млрд. лв. за гарантиране на ликвидността в банките, а Министерството на финансите осигури във вторник 1,23 млрд. лв. от буфера, емитирайки петмесечни държавни ценни книжа. Премиерът Орешарски обяви вчера, че на този етап не е имало нужда от използването на средствата.

Хърсев посочи, че притесненията в обществото няма да изчезнат напълно преди да стане ясна развръзката с Корпоративна търговска банка. Според него трябва да се направят стъпки за възстановяване на някои плащания през банката преди 21 юли, когато БНБ обяви, че тя ще възобнови операциите си. Това се налага тъй като в момента институцията представлява ликвиден капан за цялата система.

„В КТБ са затворени около 3 млрд. лв. на бизнеса и тази сума нараства. В банката постъпват средства, но не се правят разплащания", обясни той.

Финансистът определи законопроекта за регулиране на търговските вериги като „изключително вреден". По думите му, „всеки опит да се определят насила търговските договори е посегателство срещу гражданското общество".