Кувейт повтори искането си към Дубай да освободи 496 млн. долара от замразени финансови средства. Средствата, държани от повече от година, принадлежат на частния инвестиционен фонд Port Fund, съобщава Reuters.

Средствата са в основата на разследване за изпиране на пари, което обтяга отношенията между двете съюзни държави от Персийския залив.

496 млн. долара са замразени в държавната Noor Bank в Дубай от края на 2017 г., когато главният прокурор на емирството заедно с кувейтски прокурори започна да проучва законосъобразността на прехвърлянето им в Дубай от Филипините.

Главният прокурор на Кувейт помоли в официално писмо колегата си в Дубай да помогне за освобождаването на средствата през октомври, припомня Reuters.

Той е повторил молбата си на 30 декември, призовавайки колегата си "да премахне задържането (на средствата) и да даде възможност на фирмата, притежаваща сметката да прехвърли и разпространи посочената сума".

Кувейтските прокурори повдигнаха обвинения срещу двама директори на Port Fund за присвояване на средства, инвестирани във фонда от държавни институции. Ръководителите отричат обвиненията.

Говорител на правителството на Дубай заяви миналия месец, че съдебните органи в Обединените арабски емирства очакват окончателно решение от кувейтските съдилища за средствата за връщането им в Кувейт "въз основа на международните стандартни закони и процедури".