Доларът в понеделник се търгува без резки изменения към йената, слизайки от 12-седмичния пик, достигнат в петък. Тази посока на валутния пазар се диктува от тревогите за ново повишаване на геополитическото напрежение заради възможна подготовка на северна Корея за поредните ракетни изпитания.

Днес сутринта доларът спада до 112,59 йени след ръст в курса до ниво 113,44 йени в петък - максимум от 14 юли.

Индексът на "зелените пари" към кошницата от 6 основни световни валути се понижава до 93,757, след като в петък се бе покачи до максимално от над два месеца ниво - 94,267 пункта.

Инвеститорите приеха данните за ръста на заплатите от петъчния отчет за трудовата заетост в САЩ като признак за потенциално повишаване на инфлацията. А това подкрепи долара, усилвайки надеждите Федералният резерв за вдигне лихвите от през декември.

Турската валута се понижава като доларът поскъпна днес с 2,5 процента до 3,7065 лири. Причината е засилването на напрежението между двете страни след задържането на сътрудник на американското посолство в Турция, отбелязва Reueters.

Еврото се търгува без резки колебания на $1,1734, отскачайки от нивото, достигнато в петък - $1,1669, минимум от 17 август.