Фондовите пазари станаха свидетел на брутални разпродажби през септември. И докато традицонно, деветият месец на годината, се свързва с най-лошото представяне на борсовите индекси по света, инвеститорите си задават въпроса - свърши ли най-лошото. А отговорът - може и да не се хареса на повечето от тях.

Но първо - какво доведе до масираните разпродажби на финансовите пазари?

Факторите продължават да са същите, като към тях се добавят нови негативи. От една страна се очаква Фед и останалите централни банки да продължат със затягането на монетарната си политика, в опитите си да овладеят инфлацията, а от друга - се появяват нови негативи - в лицето на рекордно силния долар и очакванията за слаби тримесечни резултати.

Изстрадалите инвеститори, надяващи се на отсрочка от мечия пазар, може да се наложи да изчакат до началото на 2023 г. Това е категоричната оценка на портфолио мениджъра на Pimco Ерин Браун.

"Мисля, че мечият пазар ще продължи през първото тримесечие на следващата година, защото Фед ще продължи да повишава лихвите", предупреди Браун в Yahoo Financе. "Така че сега е трудно да се знае с някаква сигурност какво ще донесе следващата година."

Това едва ли е добре дошъл анализ в това, което беше брутално начало на спад за пазарите в лицето на "ястребовите" коментари на Фед, повишаващите се лихвени проценти, влошаващите икономически данни и сътресенията на световните валутни пазари.

Dow Jones Industrial Average, S&P 500 и Nasdaq Composite са се понижили съответно с 8,1%, 9,2% и 9,3% през последния месец, а някога горещите имена в технологиите са смазани, докато търговците развързват залозите си с ливъридж на фона на нарастващите лихвени проценти.

Не помагат на пазарните настроения предупрежденията за корпоративните печалби от големи, добре известни компании.

Последното предупреждение за слаби резултати дойде по от собственика на North Face V.F. Corp., докато търговците на дребно се бориха с икономическото забавяне. По-рано този месец FedEx (FDX) шокира пазара, като намали насоките си за цялата година. И доклади от тази седмица показват, че Apple (AAPL) намалява производството на iPhone поради опасения от растеж.

Инвеститорите сега се подготвят за "грозен" сезон на печалбите за третото тримесечие, който започва скоро, и потенциално ново по-ниско ниво за пазарите, които се насочват към 2023 г.

"Наистина мисля, че когато преминем към втората половина на следващата година", добави Браун, "ще бъдем на по-ниски нива на инфлация, Федералният резерв трябва да е на върха по отношение на своя цикъл на нарастване и мисля, че можете да започнем да виждаме стабилизиране на рисковите активи. Но засега, поне през следващите шест месеца, все още съм загрижен за акциите."

Печалбите и прогнозите тепърва ще се понижават

Натрупват се доказателства, че Уолстрийт ще трябва да намали своите прогнози за печалби. Това лесно може да повлече фондовия пазар надолу дори повече, отколкото вече е паднал.

Настоящият консенсусен възглед за перспективите за печалби е твърде оптимистичен. През последните шест месеца консенсусните прогнози за общите печалби на компаниите от S&P 500 са се повишили с малко над 2% както за тази година, така и за 2023 г., според FactSet.

Но тези скромни увеличения дойдоха, дори когато инфлацията остава висока по-дълго от очакваното, което накара Федералния резерв да даде да се разбере, че ще повиши агресивно лихвените проценти в отговор.

Нараства страхът, че резултатът ще бъде рецесия. А анализаторите не могат да оценят количествено колко щети върху продажбите са в картите от по-слаба икономика и растящи цени и разходи по заеми. Всичко, което трябваше да продължат при екстраполирането на бъдещи печалби, са отчетите за печалбите от последното тримесечие, набор от числа, които се оказаха по-добри от очакваното.

Като се има предвид, че относително добрите времена зад тези числа вероятно няма да продължат, очакванията за печалба трябва да намалеят.

"Вероятно оценките са паднали", каза Рис Уилямс, главен инвестиционен директор в Spouting Rock Asset Management.

Тези потенциални съкращения на прогнозите за печалбите могат да бъдат повече от бележка на радара. По време на средната рецесия, консенсусният призив на Уолстрийт относно съвкупната печалба на акции през следващите 12 месеца за компаниите от S&P 500 е намалял с около 15%, според Morgan Stanley. Точно сега Street очаква обща печалба от 239 долара, така че подобен спад ще намали броя до около 206 долара.

Ако S&P 500 продължи да търгува при текущия си кратен на очакваните печалби, индексът ще падне със същия процент - до малко под 3200 пункта, от сегашните си 3683 пункта. Други начини за гледане на нещата са още по-мрачни.

Според Evercore действителните печалби по време на рецесиите исторически са имали тенденция да намаляват с около 15% през годината. Това предполага, че общият EPS за S&P 500 може да падне до около 192 долара за 2023 г., което е по-ниско от очакваните 227 долара тази година. Запазвайки текущия множител на индекса, това би свалило индекса до около 3000 до края на тази година.

Тези потенциални спадове не включват възможността оценките да паднат оттук. S&P 500 сега се търгува при около 15.8 пъти печалбата, очаквана за следващата година, но мнозина отбелязват, че лесно може да се понижи.

Главният американски стратег на капитала на Morgan Stanley, Майк Уилсън написа, че кратното на широкия щатски индекс може да стане 14 пъти. Въпреки че коефициентът е намалял от малко над 21 пъти в началото на годината, доходността на дългосрочните облигации се е повишила. Това води до намаляване на текущата дисконтирана стойност на бъдещите печалби, което прави аргумента за оценка по-малко от 15 пъти.

Морган Стенли отбелязва, че ако Уолстрийт се предвижи до EPS в средата на 190 долара за S&P 500 за 2023 г. и индексът се търгува 14 пъти, отбелязва Morgan Stanley, индексът ще падне до под 3000.

Така че това възможност за покупка ли е наскорошния спад на акциите?

Не бързайте толкова! Понякога пазарът може да стане "суперпродаден", отбелязва Дъг Рамзи, главен инвестиционен директор в Leuthold Group. Това може да бъде прелюдия към по-нататъшни спадове, какъвто беше случаят през 1998 г.; през 1987 г., преди "Черния понеделник"; и преди най-лошите разпродажби на мечия пазар през 1973-74 г. "Прекомерно свръхпродадените условия са предшествали повечето от най-лошите краткосрочни сривове на пазара", обяснява Рамзи.

И все пак мечите пазари обикновено не свършват - а бичите пазари не започват - докато Фед не започне да облекчава монетарната си политика, според Ед Клисолд, главен американски стратег в Ned Davis Research, а понякога чак след второто намаление на лихвите.

Когато мечият пазар е приключил, преди Фед да е приключил с повишаването на лихвените проценти, обикновено възниква вторичен мечи пазар. "Историята твърди, че цикълът на затягане ще причини повече болка на фондовия пазар", пише Клисолд.

Дори това да се окаже грешно, не е време да бъдете герой. Стратегът на Nordea Asset Management Себастиен Гали отбелязва, че инвеститорите трябва да се опитат да идентифицират компании, които са "атрактивно оценени решения с по-нисък риск от спад, които са устойчиви на множество сценарии и стилове", дълъг начин да се каже качествени акции.

"Това, към което можем да се стремим, е да управляваме тези сложни рискове и да започнем да позиционираме за следващите няколко тримесечия при правилната оценка", заключава той.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.