Новото правителство на Мексико ще повиши минималната заплата до 102.68 песос (5.1 долара) на ден от следващата година, което е с 16% повече от предишното ниво от 88.36 песос, съобщи бизнес конфедерацията Coparmex, която отдавна лобира за увеличението.

За първи път от 1995 г. насам минималната работна заплата ще бъде в съответствие с линията на бедността, установена от Националния съвет за политика за социално развитие.

Бизнес организацията определи и нова работна заплата от 176.72 песос (8.8 долара) на ден за широк район от 25 км по границата с САЩ, където правителството се надява да стимулира развитието чрез намаляване на корпоративните данъци.

По време на предизборната си кампания новият мексикански президент Андрес Мануел Лопес Обрадор се ангажира да удвои националната заплата в граничната зона.

В миналото централната банка на Мексико изрази предпазливост по въпроса за повишаване на минималната заплата, която според някои може допълнително да повиши инфлацията.

Преди повишаването на заплатата мексиканският министър на труда е провел дискусии с работниците, синдикатите и работодателите, координирайки процеса с централната банка на Мексико.