Лидерите на пазара пропуснаха целите си за печалба през този сезон. За една от най-големите банки в САЩ - Morgan Stanley това е тревожен знак, че ралито на акциите може да се е изчерпало, пише Bloomberg.

Въпреки че над 85% от членовете на индекса S & P 500 надхвърлят прогнозите на анализаторите, видовете проциклични компании, които се очаква да нараснат на фона на рекламните приходи, изостават.

Дори и най-силно представящите се компании през годината не постигат надеждни печалби, а пропуснатите цели от такива като Netflix и Facebook възпрепятстват инерцията на търговията.

Нов срив на световните борси, технологичните гиганти изгубиха $437 милиарда

Нов срив на световните борси, технологичните гиганти изгубиха $437 милиарда

Инвеститорите се плашат от скъпите държавни облигации, очакват вдигане на лихвите

Рисковете за ралито на акциите през юли се повишават, а при най-високите темпове на растеж и разширеното позициониране тридневният спад, който започна в четвъртък, ще се влоши, предвиждат анализатори от Morgan Stanley.

"Разпродажбите тъкмо започват, а тази корекция ще бъде най-голямата от онази, която преживяхме през февруари. Тя може да има може да има много по-голямо отрицателно въздействие върху средния портфейл, ако се съсредоточи върху технологичните, потребителски дискреционните и акциите с малка пазарна капитализация, както очакваме", обясняват капиталовите стратези на банката, водени от Майк Уилсън.

Технологичният индекс Nasdaq Composite спадна с 1.3% следобед в Ню Йорк, като тридневният слайд достигна 3.7%. Той се понижи с почти 10% от януари до 8 февруари.

Борсите изглежда навлизат в низходящ тренд

Борсите изглежда навлизат в низходящ тренд

Някои движения под повърхността поставят пазара под риск. Едно от най-любопитните събития от началото на отчетния сезон е изоставащата стойност на акциите - тези с ниски цени за техните активи.

Обикновено отчетите за силни приходи стимулират инвеститорите да набират по-скъпи акции. Но пазарната неутрална версия на стойността се понижава през последните 3 седмици.

"Може би това отразява осъзнаването, че макар резултатите да са страхотни, те също могат да представляват връх. Анализаторите, които покриват стойността на акциите, вече са "максимизирани" спрямо прогнозите им за повишаване на печалбата; ние се мъчим да видим как могат да станат още по-положителни", обяснява екип от анализатори на Sanford C. Bernstein, водени от Иниго Фрейзър Дженкинс.

Световните борси се сринаха, Уолстрийт изтри над $1 трилион за часове

Световните борси се сринаха, Уолстрийт изтри над $1 трилион за часове

Страхът от вдигане на лихвите в САЩ отприщи огромни разпродажби

Все пак има някои признаци, че може да се появи ново лидерство. Стойността успя да възстанови някои от загубите си в понеделник, достигайки почти 0.6% в повечето от 10-те фактора, проследявани от Bloomberg. В последните 3 дни стойността побеждава стратегията за преследване на победителите с 1.8 процентни пункта, готвейки се да постигне най-високата печалба от 2016 г. насам.

Анализатори като Марко Коланович от JPMorgan сочат признаци за рали на стойността, което би могло да повиши инверцията и да раздвижи застоя на акциите.

"Някои инвеститори се опасяват, че слабостта на технологичните акции може да доведе до много по-значима корекция на пазара. Ние посочваме, че ралитата на стойността са исторически свързани с насочването към по-рискова търговия", обяснява Коланович в изследователска бележка.

Защо се сринаха фондовите пазари?

Защо се сринаха фондовите пазари?

Няколко причини за ситуацията на борсите

Подценените акции в индекса на Bloomberg надминаха нарастващите акции с 1.8 процентни пункта, вървейки към най-голямата разлика от 2016 г. насам.

Загрижеността обаче надхвърля ежедневните печалби и загуби сред подценените акции. Взаимната зависимост между всички инвестиционни фактори се засилва, повишавайки системния риск за активните инвеститори. Връзките може да продължат да се затягат, тъй като сезонът на приходите завършва, а инвеститорите обръщат повече внимание на глобалните заплахи, смятат експертите на Bernstein.

"Тъй като растежът става по-малко синхронизиран, а взаимозависимостта на покачването и стойността вече не представлява цикличност, това е доказателство, че се насочваме към фаза, когато растежът ще започне да се забавя", пише Фрейзър Дженкинс.

Банкер: Чака ни 15% корекция на пазарите

Банкер: Чака ни 15% корекция на пазарите

Според коментатори акциите не са били толкова надценени никога в историята