За втори път през тази седмица световните борси полетяха надолу. Пазарите от САЩ до Азия се понижиха, като спадът им надхвърляше 10% спрямо януари. Китай, където доминират дребните инвеститори, понесе особено тежък удар.

Поредната вълна от разпродажби обичайно започна от Уолстрийт. Въпреки силните икономически данни, инвеститорите приеха поскъпването на 10-годишните американски държавни облигации като знак, че лихвите ще се вдигнат, ограничавайки печалбите и покупателната способност на потребителите.

"Цялата корекция е заради лихвите и повишаващата се инфлация. Хората смятат, че Фед трябва да бъде по-агресивен", каза Стефани Линк, управляващ директор на глобалните активи в TIAA.

Dow Jones пропадна с 1000 пункта за втори път в рамките на 4 дни, понижавайки се с повече от 4%. Индексът е на път да обяви най-големия си седмичен спад от октомври 2008 г. Акциите на American Express и Intel се представиха най-зле, спадайки с над 5.4%, а тези на J.P. Morgan Chase се понижиха с 4%.

Световните борси се сринаха, Уолстрийт изтри над $1 трилион за часове

Световните борси се сринаха, Уолстрийт изтри над $1 трилион за часове

Страхът от вдигане на лихвите в САЩ отприщи огромни разпродажби

S & P 500 отстъпи с 3.75%, достигайки ново дъно за седмицата. Това е третият спад на индекса с повече от 2% в последните 5 дни. Той е опасно близо до 2-месечно дъно и е на път да приключи най-слабата си седмица от 2011 г.

Двата основни американски индекса спаднаха с над 10% от рекордните си стойности в края на януари.

Nasdaq composite се понижи 3.9%, като технологичните гиганти понесоха много тежък удар. Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon и Facebook изгубиха общо 437 млрд. долара от пазарната си стойност.

Най-тежко засегната бе компанията майка на Google Alphabet, чиито разочароващи финансови резултати предизвикаха разпродажби на акциите й от миналия петък. Само за седмица гигантът изгуби 124.7 млрд. пазарна стойност.

Защо се сринаха фондовите пазари?

Защо се сринаха фондовите пазари?

Няколко причини за ситуацията на борсите

Най-скъпата компания в света Apple поевтиня със 123.7 млрд. долара, Microsoft изгуби 77.4 млрд. долара, Facebook - 62.6 млрд. долара, a Amazon - 48.4 млрд. долара.

Случващото се на Уолстрийт се пренесе и на азиатските борси. Основният индекс в Япония се понижи с над 3%, като е на път да изпрати седмицата с понижение от 8.9%.

Бенчмаркът в Южна Корея падна с почти 2%, а този в Хонконг - с почти 4%. Ситуацията в Китай беше най-драматична, като в един момент борсовата търговия отчете над 5% загуби, а китайският юан падна до най-ниската си стойност от 2015 г. Индексът MSCI Asia Pacific преживя най-лошата си седмица поне от февруари 2016 г., и вече е със 7.7% надолу.

"Фазата на коригиране на акциите може да продължи през февруари и вероятно през март. Увеличаването на волатилността принуди инвеститорите да продадат рискови активи, а от друга страна, подхранва волатилността", каза Масахиро Ичикава, старши стратег в Sumitomo Mitsui Asset Management в Токио.