Рублата ще продължи да отслабва спрямо долара и инфлацията ще расте сериозно през следващите две години. Това показват макроикономическите параметри, анализирани от руското Министерство на икономиката във връзка с продължаващата война в Украйна и свързаните с нея разходки, съобщава "Ройтерс".

Контекст: Военната авантюра на Кремъл в Украйна струва много на икономиката като преки разходи - заради производството на скъпа военна продукция и изпращането на фронта на хора в активна възраст, които иначе биха се трудили.

Шефът на ВТБ предлага ограничаване на преводите в рубли към чужбина

Шефът на ВТБ предлага ограничаване на преводите в рубли към чужбина

Според Андрей Костин така ще бъде подкрепена валутата на страната

Допълнителен тежък ефект обаче имат западните санкции и бавната и не винаги равностойна замяна на западните стоки и пазари с местни и такива на приятелски режими.

Детайли: Икономическото министерство очаква 7,5% инфлация за 2023 г. при предишна прогноза за 5,3%. 2024 г. вече се прогнозира с 4,5% инфлация, а не с 4%, т.е. заложената от Централната банка на Русия цел за инфлация под 4 на сто ще бъде изпълнена не по-рано от 2025 г.

100 рубли за евро: Курсът на руската валута мина психологическата граница

100 рубли за евро: Курсът на руската валута мина психологическата граница

Доларът и юанът също поскъпват спрямо рублата

Курсът на рублата до края на годината се очаква да е средно 85,2 за долар при 76,5 в априлската прогноза. Руската валута ще продължи да отслабва и догодина прогнозата е да мине 90 рубли за долар - близо до психологическата граница от 100 рубли.

Когато те беше премината по-рано през годината, Кремъл остро разкритикува Централната банка и тя рязко вдигна основната лихва до 12%.

Руснаците изтеглиха над 500 милиарда рубли от банките покрай мобилизацията

Руснаците изтеглиха над 500 милиарда рубли от банките покрай мобилизацията

Отливът от сметките по депозити е настъпил през втората половина на септември

От друга страна: Министерството на икономиката все пак очаква ръст на БВП (2,8% за тази година и 2,3% - за следващата), при това по-висок от по-ранната прогноза.

Безработицата се очаква да остане стабилно на историческия си минимум от 3,1% с продължаващ недостиг на пазара на труда.

Премиерът Михаил Мишустин твърди, че приходите от нефт и газ са се възстановили, въпреки санкциите, а промишлеността е в добра форма. Доколко при повишаващи се инфлация и лихвени проценти това може да продължи е въпрос, чийто отговор ще разберем през следващите месеци.