В понеделник индексът Nasdaq Composite постави първия си рекорд от февруари насам. Инвеститорите се готвят за натоварена седмица, в която някои от най-големите технологични имена ще оповестят резултатите си за първите три месеца на годината, пише The Wall Street Journal.

Индексът, в който технологичните компании съставляват почти 50%, добави 121,97 пункта, или 0,9%, и затвори при нива от 14 138,78 — 13-ти рекорд за 2021 г.

S&P 500 се покачи със 7,45 пункта, или 0,2%, до 4 187,62 и също постави рекорд. Dow Jones Industrial Average изтри 61,92 пункта, или 0,2%, до 33 981,57 и е на едва 0,6% под върха си.

От началото на годината технологичните акции изостават от останалите сектори. През миналата година те поведоха възстановяването на пазарите, но през последните месеци инвеститорите се насочиха към компании с по-ниски оценки, както и чувствителни на икономическата ситуация акции, които ще спечелят от възстановяването.

Над една трета от компаниите в S&P 500 отчитат резултатите си тази седмица. Инвеститорите ще гледат дали печалбите оправдават високите оценки за повечето компании, особено технологичните. Tesla, сред любимите акции, отчете рекордна печалба. Apple и Facebook ще съобщят резултатите си в сряда, а Amazon.com в четвъртък. Boeing, Exxon Mobil, Ford и Mastercard също ще дадат отчет.

"През последните две тримесечия печалбите нямаха значение, тъй като инвеститорите се бяха концентрирали върху коронавируса. Но сега ще започнат да гледат по-внимателно отчетите", смята Грегъри Пердън, главен инвестиционен директор в Arbuthnot Latham.

През последните дни акциите търсят посока заради повишението на случаите на заразени с Covid-19 в Индия и Япония, което предизвика притеснение за темпа на възстановяване на икономиките. Инвеститорите се притесниха и от плановете на Байдън за повишение на данъците.

През тази седмица ще се проведе и заседание на Федералния резерв, по-точно на комитета, който определя лихвите. Макар че повишение не се очаква толкова рано, инвеститорите ще дебнат за промяна в тона и прогнозата.