До момента фокусът при държавната подкрепа в САЩ беше върху пакета в размер на 1,9 трлн. долара, който уж трябва да подпомогне възстановяването от коронавируса и който вече е подписан от президента. Но той, изглежда, е само началото, защото сега управляваната от Байдън страна може да бъде залята от пари, тъй като вече се обмисля следващ пакет от 3 трлн. долара, предаде Morningstar.

Ако бъде приет, това ще е най-големият пакет от мерки в историята, след като през миналата година мерките по CARES възлизаха на безпрецедентните за времето си 2,2 трлн. долара.

Гигантската сума ще се харчи първоначално за изграждане на инфраструктурни проекти като пътища и мостове, както и за някои от инициативите, свързани с борбата срещу климата.

След тях фокусът ще падне върху образованието - ще се въвеждат универсални детски градини и ще се плаща за университети. Същевременно чрез сумата ще бъдат "компенсирани" част от средствата, които хазната "изгуби" заради въведения данъчен кредит за децата, който изтича в края на годината.

Но преди изобщо мярката да стигне до обсъждане, самият Байдън трябва да подпише законодателна стратегия. За нея към момента сякаш е твърде рано, защото от Белия дом отказват коментар по предложението.

"Разговорите продължават, така че всякакви спекулации относно бъдещи икономически предложения са преждевременни и не са отражение на мисленето на Белия дом", заяви в изявление прессекретарят на институцията Джен Псаки.

Цената на следващия пакет със сигурност ще предизвика възражения от републиканците, които се противопоставиха на неотдавна подписания закон, с който държавата ще похарчи нови 1,9 трлн. долара, като твърде скъп.

"Чуваме, че следващите няколко месеца може да донесат така нареченото предложение за" инфраструктура ", което всъщност може да бъде троянски кон за масивни повишения на данъците и други леви политики за убиване на работни места", каза сенаторът Мич Макконъл.

На практика той е прав, защото ако предложенията възлизат на 3 трлн. долара, които да бъдат похарчени в рамките на еднодесетилетие, това би представлявало 1% от БВП и 5% увеличение на федералните разходи над текущите прогнози.

Но този ход не бива да изненадва, тъй като самият Байдън обещаваше да увеличи данъците така, че да събере нови 3 трлн. долара, но засега това е по-скоро относително далеч в бъдещето. Затова управляващите трябва да се съсредоточат върху взимането на нов дълг, въпреки че през миналата година задълженията на САЩ нараснаха с астрономическите 25% до невъобразимите 21,8 трлн. долара.