Фондовият пазар във Филипините се оказва най-зле представящият се в света за тази година. Основният индекс на борсата в азиатската страна падна до най-ниското си ниво от януари 2016 година насам. От края на декември миналата година спадът е в размер на 17%, а разпродажбата на ценни книжа не спира.

За сериозността на ситуацията говори фактът, че от началото на 2018 година чуждестранните инвеститори във Филипините са изтеглили общ капитал от близо 1,6 милиарда долара от фондовия пазар в страната. Тази сума надхвърля входящите потоци за последните четири години, пише Bloomberg.

По думите на експерта Джон Падила основните опасения на инвеститорите са свързани с високото ниво на инфлацията там, нарастващите цени на петрола, отслабващата местна валута, както и повишаването на основните лихви.

Той предвижда допълнителен спад за борсата особено след публикуването на официалната статистика за нивото на инфлацията, което предстои в петък.

От друга страна Стивън Ко, който ръководи филипинската Rizal Commercial Banking Corp, гледа доста по-оптимистично към бъдещето на пазара в страната. По неговите думи както има шанс основният индекс да стигне ново дъно, така има вероятност той да се повиши значително преди края на годината.

Той е на това мнение, като смята, че инфлацията вече е достигнала своя пик и ще продължи да пада, а валутата вече е минала през най-тежкия си период и й предстои възстановяване.