Един от любимите предвестници на рецесия за инвеститорите на Уолстрийт - обърнатата крива на доходност, става все по-малко обърната, но това не е добра новина за инвеститорите. Има значение и как кривата се де-инвертира.

От юли 2022 г. диаграмата, изобразяваща лихвените проценти по държавните облигации на САЩ с различни матуритети, е низходяща - с доходност на по-краткосрочните облигации, надвишаваща тази на по-дългосрочните ценни книжа - известно като инверсия на кривата на доходност.

Няколко силно поевтинели активи, които могат да влязат в полезрението на инвеститорите в момента

Няколко силно поевтинели активи, които могат да влязат в полезрението на инвеститорите в момента

Кога е правилният за покупка на актив?

Това е обратното на нормалния модел. Като цяло, има повече инфлация и несигурност на лихвените проценти в дългосрочен план, отколкото в краткосрочен план, така че инвеститорите в облигации са склонни да изискват по-висока доходност, за да отпускат заеми за по-дълго време.

Но през последните 15 месеца инвеститорите заложиха на по-високи лихвени проценти и икономически риск в краткосрочен план, повишавайки доходността в късия край на кривата над дългия край. Тази динамика исторически е била

надежден индикатор за рецесия

- обърната крива на доходност е предхождала всяка рецесия в САЩ от 1950 г. насам. Според пазарните данни на Dow Jones, инверсиите на 2-годишната и 10-годишната доходност - най-често цитираната двойка - са предшествали рецесиите с едва седем месеца или дори две години.

В началото на юли доходността на 2-годишните облигации надвиши доходността на 10-годишните с близо 1.1 процентни пункта. Това беше най-големият спред между двете доходности от началото на март, след фалита на Silicon Valley Bank, и близо до нивата, наблюдавани последно през 70-те и 80-те години на миналия век.

Щатският облигационен пазар навлезе в нова ера

Щатският облигационен пазар навлезе в нова ера

Колко още ще се повишат нивата на лихвите по 10-годишните облигации?

Днес този спред е намалял до 0,29 процентни пункта. 2-годишните имат доходност от 5,07%, а 10-годишните 4,78%. На други места кривата вече не се е обърнала: доходността на 30-годишните съкровищни облигации е 4,94%, над 3-, 5- и 10-годишните доходности. Шестмесечните съкровищни бонове сега имат най-високата доходност на кривата от 5,58%.

Има значение как кривата на доходност се обръща

В края на краищата това може да се случи по два начина - или 2-годишната доходност пада по-бързо от 10-годишната, или 10-годишната доходност нараства по-бързо от 2-годишната. И двата модела водят до по-стръмна крива на доходност. Първата динамика се нарича "bull steepener" (бичо изкачване), докато втората е по-зловещо наречена "bear steepener" (мечо изкачване).

При сценарий на по-рязко бичо изкачване, пазарите обикновено оценяват предстоящите намаления на лихвените проценти от Фед, което води до рязък спад на краткосрочната доходност. Това често е точно преди рецесия.

За разлика от това, днешното покачване на дългосрочните лихви е по-бързо и се движи от продължаващата устойчивост на икономиката и пазара на труда - тласкайки по-дългосрочната доходност, тъй като инвеститорите оценяват позицията на Федералния резерв за по-високи за по-дълго лихвени проценти. (Продължаващото количествено затягане на Фед и потокът от емисии на съкровищни облигации също изиграха роля.) Това означава по-рестриктивни финансови условия, по-високи лихвени проценти за кредитополучателите и повече конкуренция за други активи, като например акции. Те от своя страна повишават шансовете за по-слаб пазар на труда и рецесия.

Как да определите кое е по-изгодно – покупката на имот, или живот под наем?

Как да определите кое е по-изгодно – покупката на имот, или живот под наем?

В мнозинството от нашите сънародници е, чe пpи живoт пoд нaeм ce "xвъpлят пapи нa вятъpa"

"Общият ефект от това мечо изкачване ще бъде увеличаване на нетните лихвени разходи на американските нефинансови фирми", пише Тан Кай Сиан, американски анализатор в Gavekal Research. "В такъв цикличен момент

по-високите нетни лихвени разходи ще натежат върху корпоративните печалби

в САЩ, стимулирайки фирмите, фокусирани върху рентабилността, да уволняват работници."

Физическите лица и предприятията са склонни да заемат дългосрочно - помислете за 30-годишна ипотека или 10-годишна корпоративна облигация - като същевременно държат парите си в краткосрочни инструменти. Така че мечото изкачване означава, че техните лихвени разходи по заеми нарастват по-бързо от възвръщаемостта им на парични еквиваленти, увеличавайки нетните лихвени разходи. Това е пречка за икономиката.

"Най-често [мечи изкачвания] се случват в началото на икономическия цикъл, когато растежът се ускорява", пише Йонас Голтерман, заместник-главен пазарен икономист в Capital Economics, цитиран от финансовото издание Barrons. "Когато кривата на доходност се изостря, докато вече е обърната (както е сега), това обикновено е близо или в началото на рецесия. Като цяло това е последвано от значителни спадове в доходността на дългосрочните държавни облигации, както и на индексите на акциите."

Време ли е да се откажете от дългосрочното инвестиране?

Време ли е да се откажете от дългосрочното инвестиране?

Добрите времена за пазарите ще продължат, или не точно...

С други думи, това мечешко изкачване все пак може да се превърне в покачване на бик, ако уплахата от рецесията увеличи апетита на Уолстрийт за дългосрочни държавни облигации и подтикне Фед да намали краткосрочните лихви. Това няма да се случи без известна икономическа и борсова болка.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.