На финансовите пазари в САЩ е ясно - епохата на ниските лихвени проценти и инфлацията, която започна с финансовата криза от 2008 г., приключи. Какво следва от тук нататък е неясно...

Доходността на 10-годишните съкровищни облигации се повиши с 6,9 базисни пункта до 4,641% в понеделник, доближавайки най-високото си ниво от 16 октомври 2007 г. Доходностите вече се търгуват на най-високите си нива от 16 години. Зад този ход стои залог, че дезинфлационните сили, срещу които Федералният резерв се бори с политиката си за лесни пари след финансовата криза, са намалели, според инвеститорите и редовно актуализирания модел на Фед в Ню Йорк, базиран на доходността.

И докато инвеститорите и експертите продължават да спорят колко още и дали изобщо, ще видим още повишения на лихвите от страна на Фед, лихвите по американските държавни облигации регистрираха нови рекордни от много години насам стойности. А това доведе до изключително силно поевтиняавене на американските дългови книжа.

И сега, въпросът, който се върти в главата на почти всички пазарни участници е - колко още ще се повишат и докъде могат да стигнат нивата на лихвите по 10-годишните облигации? И тук новините не са особено добри, поне въз основа на мнението на мнозинството пазарни анализатори.

Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън наскоро предупреди, че инвеститорите и широката общественост не са подготвени лихвените проценти да стигнат до 7%. Той разбира се, не каза, че това ще се случи задължително, но намекна, че може би ще видим още ръст на лихвите.

Бъфет не се притеснява от понижения рейтинг на САЩ, продължава да купува държавни облигации

Бъфет не се притеснява от понижения рейтинг на САЩ, продължава да купува държавни облигации

Berkshire Hathaway купува държавни облигации на стойност $10 милиарда на седмица

Не всички експерти обаче, са обеденине от идеята, че Фед ще поддържа високи лихви за дълъг период от време, или вярват, че лихвите по държавните ценни книжа ще продължат да се повишават още значително, от тук нататък.

Ето една причина, поради която инвеститорите могат да обмислят да заложат на възстановяване на пазара на облигации: ако цените продължат да падат, а доходността продължи да расте, това може да предизвика финансова катастрофа. Поне това каза един топ стратег на J.P. Morgan Asset Management по време на интервю за "Блумбърг".

Като се има предвид несигурността около това как икономиката на САЩ може да реагира на рязко по-високите лихвени проценти, Дейвид Лебовиц, глобален пазарен стратег в J.P. Morgan Asset Management, каза, че може да се очаква доходността на облигациите да се понижи, а не да се повиши.

Не се притеснявайте, бикове на облигации. Ако доходността продължи да се покачва, в крайна сметка Федералният резерв вероятно ще бъде принуден да намали лихвите, каза Лебовиц. Тук обаче той предложи уточнение, че би било глупаво да се очаква централната банка да намали разходите по заемите, освен ако няма конкретна мотивация да го направи.

"Ако лихвените проценти продължат да се покачват по същия начин, в крайна сметка ще има финансов инцидент, в крайна сметка нещо ще се счупи и това ще накара Фед да се движи в другата посока", каза той.

Въпреки че акциите се сринаха през септември, като S&P 500 регистрира най-лошото си месечно представяне за годината, фактът, че акциите остават сравнително силни, няма смисъл за Лебовиц.

"Но изглежда, че пазарът на акции все още има тази идея, че Фед ще облекчи заради самото облекчаване през 2024 г., а аз просто не мога да стигна дотам", добави той.

Но някои от най-големите пазарни умове на JPMorgan очакват покачването на доходността най-накрая да достигне своя връх през четвъртото тримесечие, преди да падне.

"Текущото покачване на доходността на облигациите, дори когато цикличните акции се разпродават, може да се разглежда като знак, че пазарът започва да ценообразува политическа грешка, че потенциално Фед отива твърде далеч и че "по-високо за по-дълго" ще достави болка. Като се има предвид това, ние не смятаме, че доходността на облигациите ще може да продължи да се движи нагоре твърде дълго и вероятно в крайна сметка ще падне", каза екип от стратези, ръководени от Мислав Матейка от JPMorgan, ръководител на глобалната и европейска капиталова стратегия, в скорошна изследователска бележка.

Повишаването на доходността на облигациите вече помогна за фалита на Silicon Valley Bank и други кредитори в САЩ по-рано тази година. Притесненията, че покачващите се доходности могат да предизвикат още по-широко разпространени проблеми, се появиха отново, тъй като дългосрочните доходности се повишиха през септември. Доходността на 30-годишните съкровищни облигации се повиши с 85,6 базисни пункта през тримесечието, завършващо през септември - най-голямото му повишение за което и да е тримесечие от 2009 г. насам, според пазарните данни на Dow Jones. Цените на облигациите се движат обратно на доходността, като падат с нарастването на доходността и обратно.

Нереализираните загуби от инвестиционни ценни книжа, държани от банки в САЩ, възлизат на 558 милиарда долара към 30 юни, според тримесечни данни, публикувани от Федералната корпорация за гарантиране на депозитите. Този брой всъщност е по-нисък от пика от третото тримесечие на 2022 г., до голяма степен защото много банки са са избрали да не реинвестират постъпленията от падежиращи облигации, според доклад в The Wall Street Journal. Въпреки това, тъй като доходността се повиши през лятото, мнозина очакват нереализираните загуби да са се увеличили.

"Влязохме в нова ера тук", каза Грег Уайтли, портфолио мениджър в DoubleLine, цитиран от финансовото издание Ройтерс. "Няма да е въпрос на борба за покачване на инфлацията. Ще работим, за да я задържим ниска."

Тази важна промяна в перспективите за лихвите има дълбоки последици за политиката, бизнеса и хората. Докато по-високите лихвени проценти са добра новина за спестителите, предприятията и потребителите са свикнали да не плащат нищо за пари през последните 15 години. Приспособяването към среда с по-високи за по-дългосрочни проценти може да бъде болезнено, изразяващо се в провалени бизнес модели и недостъпни домове и коли за американците.

САЩ с рекорден приток на средства в краткосрочни облигации за първото тримесечие

САЩ с рекорден приток на средства в краткосрочни облигации за първото тримесечие

Участниците на финансовия пазар като цяло очакват понижение на лихвите от Фед

Това също може да принуди Фед да продължи да повишава лихвените проценти до точката, в която нещо отново се счупи, както направиха три регионални банки в САЩ през март. Президентът на Федералния резерв на Минеаполис Нийл Кашкари написа миналата седмица, че ако икономиката е в равновесие на високо налягане, Федералният резерв ще "трябва да повиши допълнително лихвените проценти, потенциално значително по-високи, за да върне инфлацията обратно към нашата цел".

Пазарен модел на Фед, който разделя 10-годишната доходност на държавните облигации на компоненти, предоставя допълнителна представа за мисленето на инвеститорите.

През последните дни един компонент на доходността - мярка за обезщетението, което инвеститорите изискват, за да дават пари в дългосрочен план - стана положителна за първи път от юни 2021 г., според модела на Adrian, Crump and Moench (ACM).

Това увеличение на срочната премия, която прекара голяма част от последното десетилетие под нулата, отразява високи нива на несигурност относно икономическите перспективи и паричната политика, казаха инвеститорите.

В същото време вторият компонент на доходността в модела - това, което пазарното ценообразуване предполага, че краткосрочните лихвени проценти ще бъдат след 10 години - също се повиши бързо през последните месеци, достигайки около 4,5%. Това показва, че инвеститорите вярват, че процентът на фондовете на Фед, който в момента е в диапазона 5,25%-5,50%, няма да падне много през следващите години.

Прогнозата за по-висок лихвен процент се връща към срочната премия, която беше поддържана ниска отчасти защото Фед стана масов купувач на облигации, за да стимулира икономиката, след като вече не можеше да намали лихвените проценти, тъй като те вече бяха на нула.

По-високите лихвени проценти в бъдеще биха означавали, че Фед ще има повече място за коригиране на политиката само чрез промени в лихвените проценти, като някои инвеститори вярват, че политиците ще оттеглят количественото облекчаване като политически инструмент. Федералният резерв продава облигации, които е купил, бавно свивайки баланса си.

"Инвеститорът в лицето на Министерството на финансите, който е с много дълбок джоб, напуска пазара малко по малко", каза Емануел Моенх, един от авторите на модела на Фед, който сега е професор във Франкфуртското училище по финанси и мениджмънт, пред финансовото издание Ройтерс. "Това би трябвало да добави известна несигурност около вероятния път на държавните облигации."

По-високият краткосрочен лихвен процент също отразява убеждението, че структурните промени - от деглобализация към по-ниска производителност и застаряващо население - са повишили неуловим теоретичен лихвен процент, при който растежът нито се ускорява, нито забавя, докато има пълна заетост със стабилни цени . Нарича се неутрална ставка".

Време ли е за повече облигации в портфейлите?

Време ли е за повече облигации в портфейлите?

Криптовалутите, като че ли загубиха от своя блясък

"Неутралната ставка в дългосрочен план вероятно е по-висока, отколкото Фед смята, че е", каза Джон Велис, валутен и макро стратег за Америка в BNY Mellon. "Дезинфлационният импулс на периода след GFC (глобалната финансова криза) приключи."

Докато пазарът изглежда уверен в своята вяра в края на ерата на нулевите лихвени проценти, това е далеч по-малко ясно за вероятния действителен път на икономиката.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите и паричните пазари.