Рей Далио, основателят на колосалния хедж фонд Bridgewater Associates, посочи в обширно интервю пред CNBC, че според него инвеститорите в момента на глобално равнище не оперират на стабилна основа и че това статукво в някой момент ще трябва да бъде променено.

Според него в момента пазарите са залети от пари благодарение на политиките на централните банки, но изискванията за инвестициите са силно занижени. "Те продават мечти", каза Далио. "Те не продават доходност и дори не продават пътеката към нейното постигане."

Рей Далио разкрива рецептата за успех на финансовите пазари

Рей Далио разкрива рецептата за успех на финансовите пазари

Стартирал от нулата, той успя да създаде най-големия хедж фонд в света

Коментарите му идват на фона на отменената продажба на акции на компанията майка на WeWork - We Co., която не достигна до пазарите заради скептичност от страна на инвеститорите относно нейния бизнес модел и пазарна оценка. Същевременно резултатите на компанията за третото тримесечие бяха публикувани и макар да не изглеждаха толкова негативни, колкото се очакваше от инвеститорите, все пак бяха твърде слаби.

Далио, чийто фонд управлява активи на стойност 150 млрд. долара, обрисува мрачна картина за финансовите пазари, които достигнаха до исторически връх през последните няколко месеца. В началото на седмицата Dow Jones Industrial Average затвори при най-високата си стойност в историята, като по този начин се присъедини към S&P 500 и Nasdaq, които също постигнаха рекорди.

Експерт: Следващата криза ще е по-тежка от предишната

Експерт: Следващата криза ще е по-тежка от предишната

Никога в историята не сме имали толкова голям балон, колкото се наблюдава днес, смята икономистът Майкъл Пенто

Освен това по-рано тази седмица Далио публикува обширен пост в LinkedIn, озаглавен "Светът е полудял и системата е счупена", в който повтори много от коментарите си пред CNBC. "Парите са безплатни за хората с висок кредитен рейтинг, защото инвеститорите, които им ги дават, са склонни да получат по-малко, отколкото отпускат", написа той, намеквайки за огромният правителствен дълг по света, чиято доходност е по-ниска от 0%, и трилионите корпоративни задължения с ниска доходност, при които на практика инвеститорите плащат на кредитополучатетелите си.

По думите на Далио изобилността на пари днес за пръв път от времето на дотком балона е подтикнала инвеститорите към влагане в бизнеси, които нито отчитат печалба, нито имат някаква идея как да започнат да правят такава. Но все пак те успяват да продадат акциите си, защото инвеститорите преливат от пари.

Goldman Sachs: В бъдеще отрицателните лихви ще ни изглеждат като лош експеримент

Goldman Sachs: В бъдеще отрицателните лихви ще ни изглеждат като лош експеримент

Количествените улеснения на централните банки са отговорни за неправилните инвестиции, смята ръководителят на банката Дейвид Соломон

Но това едва ли ще успее да продължи завинаги, тъй като според Далио паричната политика е "в капан - лихвеният процент не може да бъде увеличен, защото заради стимулите компаниите и различните други организации вече имат много повече дълг." Поради тази причина според него пазарите са изправени пред "сериозно свиване".

От друга страна, за компаниите ще е трудно да увеличат маржовете на печалбата, защото те вече са рекордно високи нива при бизнесите, които изпитват органичен растеж, а опитът за понижаване на разходите може да се отрази негативно върху тях. "Няма много неща, които могат да бъдат изтласкани нагоре", коментира Далио, като обясни, че по негова оценка маржовете са нараснали от 7 до 14%.