По време на валутната търговия в петък сутринта щатският долар остава стабилен и без особена динамика спрямо еврото, покачва се по отношение на британския паунд и японската йена.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес загуби 0,09%, а по-широкият индекс на долара WSJ - 0,03%.

Към 11 часа българско време разменният курс на общата европейска валута спрямо долара беше $1,1288 за едно евро в сравнение с $1,1293 за евро в края на предишната сесия.

Стойността на американската валута спрямо японската възлиза на 113,65 йени в същото време срещу 113,49 йени за долар при закриване на търговията предния ден.

Британската лира стерлинг в петък сутринта струва с 0,19% по-малко - разменя се по $1,3199 за паунд в сравнение с $1,3221 за едни паунд в края на предишната сесия.

Търговците очакват в петък ноемврийски данни за динамиката на потребителските цени в САЩ. Анализаторите прогнозират ускоряване на инфлацията в САЩ до 6,8% от 6,2% през октомври, което вече е най-високото й ниво от 30 години, пише Trading Economics.

Данните за значително увеличение на инфлацията ще повишат очакванията за по-бързо прекратяване на програмата за обратно изкупуване на активи на Федералния резрев, въпреки рисковете, свързани с новия щам Omicron на COVID-19, отбелязва The Wall Street Journal.

В четвъртък Министерство на труда на САЩ обяви, че броят на американците, кандидатствали за първи път за обезщетения при безработица миналата седмица, е намалял с 43 хиляди - до 184 хиляди души. Седмица по-рано броят на заявленията е бил 227 хиляди, при първоначално отчетени около 222 хиляди.

Анализаторите на Bloomberg средно очакваха спад до 220 хиляди спрямо предварително обявеното ниво от предходната седмица. Експертите по икономика на търговията прогнозират намаляване до 215 хиляди.

Ситуацията с разпространението на нов щам на коронавирус също остава в центъра на вниманието на търговците на фона на въвеждането на нови ограничения от редица държави.