Акциите може би грабват по-голямата част от медийното внимание, заради рекордните им стойности, но те не са единственият клас активи, които се намират на "непредначертана територия".

Волатилността (променливостта) на глобалните валути се е понижила до най-ниското ниво, регистрирано някога. По-малко от 48 часа след като САЩ и Китай поставиха подписите си върху търговското споразумение "фаза първа", индексът JPMorgan Global FX Volatility Index - който проследява пазара на опции за измерване на очакваните промени при валутите - достигна исторически най-ниска стойност. А той сочи каква е волатилността на пазарите през последните близо три десетилетия.

Кулминацията бе достигната след многогодишна тенденция към по-спокойни валутни пазари, която се ускори миналата година, когато централните банки се насочиха към по-облекчени парични политики в опит да засилят растежа.

Тенденцията на спад във волатилността се наблюдава и при останалите класове активи, като рекордно ниска такава откриваме и при акциите. Експертите обясняват намалената променливост с получената изобилна ликвидност от политиката на централните банки - подтиснали ценовите промени.

"Подписването на търговската сделка първа фаза накара инвеститорите да предположат, че е премахната негативна заплаха за глобалния растеж", каза Джейн Фоли, ръководител на стратегията за валутни операции в Rabobank. "Рискът от такава безпрецедентно ниска волатилност е, че инвеститорите започват да се държат така, сякаш високорискови активи като акциите например, никога не могат да поевтинеят. Това би било класическо поведение за формиране на балони", каза още експертът.

Влиянието на подписването на търговски сделки върху валутните пазари ясно се вижда по направление на валутната двойка долар-юан: На офшорния пазар волатилността е близо до най-ниските си нива от изненадващата девалвация на Китай през 2015 г. В деня на подписването индексът на волатилността JPMorgan G7 Volatility Index завърши при рекордно ниски стойности.

Валутното спокойствие по принцип се приема от пазарните анализатори като добър знак за икономиката. Но има и такова нещо като прекалено спокойствие, според Улрих Льохтман, ръководител на валутната стратегия в Commerzbank AG.

"Валутните пазари трябва да произведат поне толкова волатилност, че изместването на фундамента да бъде отразено правилно", каза той. "Усещам, че се намираме в долния край на възможното, преди валутният пазар да загуби способността си да отразява фундамента на икономиката", коментира експертът, цитиран от финансовото издание Bloomberg.

Как да инвестирате, за да се предпазите от по-висока волатилност?

Ако ниската волатилност на валутните и фондовите пазари ви изглежда, като затишие пред буря, то ето няколко идеи дадени от експертите как да инвестират за потенциална среда на промяна на волатилността.

Корпоративни облигации и високодоходни облигации

Облигациите обикновено се купуват, за да генерират доходи и да създават стабилност на портфейла. Не всички облигации обаче са еднакви. Корпоративните и високодоходните облигации могат да бъдат обект на значителни спадове, ако се увеличи волатилността на пазара.

Това със сигурност беше случаят през 2008 г. и макар да не изглежда, като ситуацията днес, добре е да имате едно наум. Не забравяйте, че ситуацията може много бързо да излезе извън контрол.

Ниските лихвени проценти направиха кредитите изключително евтини, почти като форма на свободен заем за компаниите. В резултат на това компаниите вече имат сериозен ливъридж и дългова експозиция.

Ако целта на облигациите в портфейла Ви е да се запази капитала, то моментът да проверите качеството на притежавани облигации, е по-добър от всякога.

Технологичните компании

Технологичните компании бяха локомотива на повишението на пазара през последните години. Въпреки това обаче, те бяха сред най-силно засегнатите по време на сериозната волатилност на пазарите от октомври на 2018-та година.

И докато технологиите със сигурност ще са в основата на бъдещето, високите финансови оценки при много от компаниите в сектора, могат да натежат сериозно над цените на акциите им в бъдеще. Инвеститорите трябва да са наясно, че ако волатилността на пазара се върне, то много е възможно именно компаниите от технологичния сектор да са сред най-засегнатите.

Развиващите се пазари

Едни от най-слабо волатилните пазари в днешно време са развиващите се пазари. И това е доста странно от историческа гледна точка. Политиката на намаление на лихвите от страна на водещите световни централни банки и постигнатото споразумение между САЩ и Китай са основни причини за това.

На практика, инвестициите на развиващите се пазари, са нещо като технологичния сектор - може да се очаква да са по-волатилни от пазарите, като цяло и да се движат от политически, финансови, валутни и икономически фактори - с големи амплитуди.

През изминалата година, развиващите се пазари бяха на върха на класациите по представяне. Къде ли ще са през тази?

Ако имате международна инвестиционна експозиция, към развиващите се пазари е важно да знаете колко точно голяма е тя.

Концентрирани инвестиции

Независимо от какъв вид инвестиции притежавате, винаги е разумно да избягвате прекомерна концентрация в един актив, сектор, или пазар.

Ако вашето портфолио включва концентрирани позиции, помислете за намаляване на експозицията им и преминаване към друг клас несвързани активи. Имайте предвид, че може да имате концентрирани инвестиции без да го осъзнавате напълно. Например, ако притежавате акции на Apple, Amazon и технологичния индекс Nasdaq, то изобщо не сте диверисифициран, противно на вашите очаквания.

Бъдете дисциплинирани

Част от това, да сте интелигентен инвеститор, включва да сте дисциплиниран в инвестициите си. Това включва дългосрочна перспектива за инвестиране, диверсифициране, прибиране на печалби, когато сте на плюс, или ограничаване на загубите до разумни размери, когато пазарите падат.

Мъдрите инвеститори оценяват как да са на пазара сега, както и какво биха искали да притежават утре.

Уверете се, че инвестиционният Ви портфейл разполага със свободни ресурси във всеки един момент, за да можете да се възползвате от бъдещи инвестиционни възможности, когато такива се появят.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи.