Българската инвестиционна компания HR Capital набра близо 1,5 млн. лв. след първичното си публично предлагане на пазара Beam на Българската фондова борса. Интересът към ценните книжа на дружеството бе огромен и акциите бяха презаписани почти 11 пъти, съобщиха от борсата.

HR Capital ще пусне допълнително книжа на стойност около 1 милион лева на аукцион на 17 декември.

"Благодарим за доверието, което ни бе гласувано от страна на инвеститорите днес", заяви Христо Христов, основател и изпълнителен директор на HR Capital. "Ще направим всичко възможно да го оправдаем. Потенциалът на дигиталната икономика е в своя зародиш и инвеститорите, които влизат днес, имат голям шанс да спечелят от неизбежните процеси на дигитална трансформация, които се случват навсякъде по света".

"Инвеститорите подкрепиха HR Capital и чрез нея лидерите на дигиталното бъдеще на България. Пазар beam се утвърждава като катализатор на динамично развиващите се български компании.", коментира доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

Набраните средства днес ще бъдат използвани за инвестиции в нови компании, които отговарят на политиката на HR Capital, както и в последващи инвестиции в компании от портфолиото. Преди дни, в интервю за The Recursive, Христо Христов спомена, че една от новите инвестиции е във финтех компанията Plum - AI асистент за финансово планиране, базирана в Лондон, която вече разполага с близо 2.5 млн. клиента в Европа, а приходите й на годишна база показват ръст от 189%.

Сред компаниите в портфолиото на HR Capital са: eBag - лидер в онлайн търговията на хранителни стоки, BIODIT - специализирана в разработването на биометрични системи за сигурност, Superdoc & Healee - платформи за телемедицина и онлайн запис на час при лекар, Agrigate Media - медия в областта на селското стопанство. HR Capital има участие и в 3 успешни фонда - Endeavor Catalyst - Фонд с над 200 инвестиции, среди които и 29 компании-еднорози; Eleven 2.0 - с един значителен екзит (SMS Bump към Yotpo), и компании като GTMHub, Payhawk, Nitropack, eBag, Econic и новия Eleven 3.0.