Инфлацията в Европейския съюз като цяло нарасна през септември с 3,6% на годишна база, което е 13-годишен връх на показателя, съобщи Евростат. При това очакванията са тя да продължава да се ускорява и през следващите месеци. Само за еврозоната инфлацията за септември спрямо година по-рано е 3,4%, което също е най-високата стойност от 2008 г., по данни на Европейската статистика.

Спрямо август индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната и в целия ЕС се повиши през септември с 0,5%.

Спрямо година по-рано, инфлацията в еврозоната се ускори през септември до 3,4% от 3% през август, а в целия Европейския съюз - до 3,6% от 3,2% месец по-рано.

Най-голям "принос" за нарастване на инфлацията имат растящите цени на енергията, следвани от тези на услугите, на неенергийни промишлени стоки и на храните, алкохола и тютюна.

Най-висока годишна инфлация през септември беше отчетна в Естония и Литва (близо 6,4%), следвани от Полша (5,6%). Най-ниска годишна инфлация за септември беше регистрирана в Малта (едва 0,7%), следвана от Португалия (1,3%) и Гърция (1,9%).

Германия отчете най-високата си инфлация от близо 30 години насам

Германия отчете най-високата си инфлация от близо 30 години насам

Потребителската инфлация в Германия се ускори до 4,1% на годишна база през септември

Според данните на Евростат, потребителската инфлация в България през септември нарасна с 0,3% спрямо предходния месец и се ускори на годишна база до 4%, от 3,1% през август. Такива са и данните на НСИ за хармонизираната инфлация в нашата страна, публикувани по-рано тази седмица.