Цените на желязната руда подскочиха до нова връх заради притеснения за доставките в Китай — и заради политиците. Но това няма да продължи дълго, коментира The Wall Street Journal.

В понеделник фючърсите на желязната руда в Китай се покачиха с 10% — до наложения от Пекин таван — до рекорден връх. Ралито идва на фона на растящи цени на много суровини. Медта, например, също достигна рекордно висока стойност, тъй като се смята, че металът ще спечели от прехода към възобновяема енергия и електромобили. Миналия месец анализаторите на Goldman Sachs го нарекоха "новия петрол".

Недостигът на тези минерали ще направи климатичната криза още по-тежка

Недостигът на тези минерали ще направи климатичната криза още по-тежка

Доставката им ще бъде едно от най-значимите предизвикателства през 21 век

Притесненията относно предлагането движат последното поскъпване на желязната руда. Китай спря за неопределено време стратегическия икономически диалог с Австралия в четвъртък, което даде знак, че влошаващите се отношения между двете страни няма да се подобрят скоро. Австралия е най-големият производител на желязна руда, а Китай е най-големият потребител.

Миналата седмица Китай предприе мерки и за ограничаване на капацитета в местните стоманолеярни в опит да предотврати "слепи инвестиции". Очакванията са, че това ще доведе до презапасяване с желязна руда и стомана преди ограниченията да влязат в сила.

Настоящата ситуация при търсенето и предлагането на редица суровини наистина не е балансирана, отчасти заради пандемията. Проблемите с доставките, причинени от Covid-19, както и тежките дъждове, например, засегнаха добива на желязна руда в Бразилия, вторият най-голям производител. Но търсенето в Китай, която се възстановява от пандемията, остава силно.

Дисбалансът може да продължи още, но фундаментална промяна в дългосрочен план е малко вероятно. Ако цените се движат още нагоре, защото очакват, че австралийската желязна руда ще стане рядкост в континентален Китай по политически причини, те вероятно ще бъдат разочаровани.

Има причина Китай да не въведе санкции срещу желязната руда, въпреки че го направи за редица други продукти като въглищата. Над половината от вноса идва от Австралия и е трудно за Пекин да си осигури нужните количество от други държави — освен ако не намали драстично общото търсене на стомана.

Решението за ограничение на капацитета на стоманолеярните, ако бъде успешно, може да намали търсенето в средносрочен план, което ще натежи над цените. А забавящото се кредитиране може да отнеме и от ръста на стоманата по-късно тази година.

Наду ли се балон при стоманата?

Наду ли се балон при стоманата?

Цените са три пъти над 20-годишното средно ниво, а предлагането започва да наваксва