2018 г. беше най-добрата за рисков капитал до сега, пише CNBC. Размерът на парите, похарчени от фирмите за частни компании, достигна нов рекорд през миналата година - доста над dotcom бума.

Миналата година компаниите за рисков капитал са разпределили приблизително 131 млрд. долара между 8 949 сделки, според данни, публикувани от PitchBook и Националната асоциация за рисков капитал в САЩ. Предишният рекорд е 100 милиона долара, през през 2000 година.

Въпреки общата стойност се повиши до 83 млрд. долара в сравнение с предходната година, броят на сделките е намалял. Броят на сделките паднал с около 5% от общо 9 400 през 2017 година.

Камерън Станфил, анализатор на PitchBook, който е съавтор на доклада, заявява, че високите офертни цени за стартиращите компании са причината за новият рекорд, въпреки по-малкото сделки.

"Има много пари, които се конкурират за ограничено количество компании и това води до повишаване на цените", заявява Станфил в интервю за CNBC.

Европейските стартъпи настигат американските през 2018 година

Европейските стартъпи настигат американските през 2018 година

По един важен фактор

Повече от 61% от общия инвестиран капитал идват от сделки на стойност 50 млн. долара или повече. Това повиши средния размер на сделките и оценките във всяка инвестиционна фаза и серия миналата година, според доклада. Но тъй като рисковите инвеститори плащат толкова много първоначално, става все по-трудно да печелят от това.

"Ако инвеститорът трябва да вложи повече пари в първична инвестиция при по-висока оценка, те ще трябва да разширят този бизнесмного повече, за да получат същата възвращаемост, с която са свикнали преди 10 години," каза Станфил.

Публично предлагане

Миналата година най-големият брой компании, подкрепени от финансиране в рисков капитал, навлезе на публичните пазари от 2014 г. насам, според доклада. Изходите достигнаха 120 милиарда долара - 33% увеличение от 2017 г. до голяма степен благодарение на IPO и изкупуванията.

Пазарните условия биха могли да обърнат този възходящ тренд тази година. Акциите изпаднаха в най-дългият бичи пазар от Втората световна война, а инвеститорите са обезпокоени от забавящата се световна икономическа картина, несигурността в търговията и затварянето на американското правителство.