Саудитска Арабия планира да раздаде 50 милиарда риала равни на около 13 милиарда долара на гражданите си, за да компенсира нарасналите им разходи за живот, съобщава Reuters, цитирана от Business Insider.

Крал Салман бин Абдулазиз Ал Сауд е наредил на правителството да изплаща по 1000 риала или около 266 долара на държавните служители всеки месец през 2018 година. Това прави над 3000 долара за годината.

"Разпределението на тези 50 милиарда риала показва загрижеността на властите за удобството и качеството на живот на хората", посочва министърът на културата и информацията Ауад бин Салех Алауад.

Средствата ще бъдат насочени към грубо 1,18 милиона саудитци, заети в държавния сектор.

Пенсионерите и военните, включили се в бойните действия срещу Йемен, също ще получат бонуси от 5000 риала или 1330 долара. За тях правителството ще покрива и плащанията по ДДС в някои случаи, включително при покупката на първо жилище.

Планът на Рияд е с тези действия да компенсира наскоро въведеното увеличение от 5% на данъците върху основни стоки и продукти, като храни и комунални услуги, както и удвоените цени на горивата.

Повишенията на разходите са част от стратегията на Рияд за намаляване на бюджетния дефицит, който се изчислява на 195 милиарда риала или 52 милиарда долара.