През август 2019 г. Русия е увеличила инвестициите си в държавния дълг на САЩ с 826 млн. долара до $ 9,327 милиарда. Това става ясно от публикуваните данни на Министерството на финансите на САЩ.

Инвестициите на Русия в дългосрочни облигации на САЩ са в размер на 3,068 милиарда долара (срещу 6,239 милиарда долара през юли), а краткосрочните вложения от 6,259 милиарда долара (срещу 2,226 милиарда долара през юли).

Така Русия увеличи инвестициите си в държавния дълг на САЩ за първи път от февруари тази година. В годишно изражение обемът на руските вложения в US Treasuries през август намалява с 4,77 милиарда долара спрямо същи месец година по-рано.

Китай и Русия разпродават US дълг, Франция и Япония купуват

Китай и Русия разпродават US дълг, Франция и Япония купуват

Кои държави са най-големи кредитори на САЩ?

През април 2018 г. започна рязко да намалява размерът на притежаваните от Русия държавните ценни книжа на САЩ. Същият месец той се съкрати с 47,5 милиарда долара от 96,050 млрд. долара през март. Още през месец май портфейлът от US Treasuries на Москва падна до 15,9 милиарда долара, припомня 1prime.ru.

Държавите, на които САЩ дължат най-много пари

Държавите, на които САЩ дължат най-много пари

Китай намалява вложенията си в американски дълг, Русия ги увеличава

Лидер в списъка на най-големите държатели на американски държавен дълг в последните няколко месеца е Япония, чийто вложения в US Treasuries растат през август с 45 милиарда долара и вече са в обем от 1,175 трилиона долара.

Следва Китай с 1,103 трилиона долара, спад на притежаваните от Пекин облигации през август със 7 млрд. долара.

На трето място с голяма разлика е Великобритания с притежавани US Treasuries за почти 350 милиарда долара и ръст през август с 16 милиарда долара.

$8 милиарда загубена възвръщаемост

Походът на президента Владимир Путин срещу долара е струвал около $7,7 милиарда на страната, показват изчисления на Bloomberg. Отказвайки се постепенно от зелената валута в резервите си, централната банка на Русия добави експозиция към по-зле представящи се валути като еврото и юана. И така изпусна ралито от 6,5 процента на долара.

"Това е икономическата цена на справянето с геополитически притеснения", посочи Елина Рибакова, зам.-главен икономист в Института за международна икономика във Вашингтон. "Все още е рано да преценим дали си е струвало. Тази година има загуба от тази политика, но това е дългосрочна инвестиция".

Решението на Путин да намали зависимостта на Русия от долара идва в отговор на заплахата от нови санкции вследствие на влошени отношения с Вашингтон. Диверсификацията направи Русия най-големият притежател на резерви в китайската валута в света, отговаряйки за около 70 процента, според Goldman Sachs.

Ходът е "нужна стъпка" в лицето на растящо геополитическо напрежение, посочи през май гуверньорът Елвира Набиулина. "Ние не сме валутни спекулатори и не се опитваме да изкараме пари от промяната на валутните курсове", посочи още тя.

Пълното елиминиране на долара от резервите би било изключителен риск, тъй като зелената валута ще бъде нужна, за да бъдат покрити дълговите облигации, посочва член на централната банка.

Големият китайски залог на Русия не носи само лоши новини. Поевтиняването на валутата бе частично компенсирано от китайските облигации, които носят 4,4 процента за 12-те месеца до края на март. В същото време щатският дълг носи възвръщаемост от едва 1,4 процента.

Путин захвърля долара, но богатите руснаци инвестират все повече в американски активи

Путин захвърля долара, но богатите руснаци инвестират все повече в американски активи

Богаташите бягат от риска, казват от местното подразделение на Citibank