Индексът S&P 500 достигна най-високата си историческа стойност от 3027,23 пункта по-рано днес, преди да спадне леко до 3022,55 пункта, заради оптимизма, залял пазарите, след като стана ясно, че САЩ и Китай са постигнали напредък в преговорите и заради очакванията, че Федералният резерв ще понижи основния лихвен процент още веднъж, по-късно тази седмица. Представянето на индекса се случва въпреки факта, че много от компаниите са в рецесия на приходите.

През уикенда от Китай посочиха, че част от текстовете за първата фаза на търговската сделка със САЩ са "на практика готови", след като е постигнат консенсус по някои въпроси, включително и за стандартите, използвани от земеделските регулатори. В петък подобно изявление дойде и от САЩ, като се очаква президентите Доналд Тръмп и Си Дзинпин да подпишат споразумението през следващия месец.

Morgan Stanley: Растежът ще продължи да се забавя

Morgan Stanley: Растежът ще продължи да се забавя

Започна забавянето на растящите акции, пише главният стратег в Morgan Stanley Майкъл Уилсън

Същевременно пазарите, изглежда, единодушно очакват Федералният резерв да понижи основния лихвен процент с още 25 базисни пункта по време на срещата на ръководството си в четвъртък, след което да "спре и да преоцени" ситуацията. Председателят на централната банка посочи по-рано, че икономиката на САЩ е в добро състояние, но изтъкна, че забавящият се глобален растеж и несигурността относно търговията остават рискови фактори.

Освен заседанието на Федералния резерв, по-късно тази седмица ще бъдат публикувани данните за представянето на икономиките на САЩ, еврозоната и Китай, както и индексът на мениджърските поръчки, които са внимателно следени от инвеститорите. До момента от встъпването на Доналд Тръмп в длъжност е имало само едно тримесечие, през което икономиката е нараствала с по-малко от 2% на годишна основа и пазарите ще следят внимателно индикациите, идващи от данните за стопанството. Също така, 164 компании от S&P 500 ще публикуват финансовите си отчети за последното тримесечие.

Saxo: Споразумение между САЩ и Китай няма да предпази икономиките от рецесия

Saxo: Споразумение между САЩ и Китай няма да предпази икономиките от рецесия

Банката очаква следващата криза да доведе до срив на акциите с между 20 и 25%

"От компаниите от S&P 500, които до момента публикуваха финансовите си отчети, само 32 споменават за рецесия", коментира Ник Мейзинг от изследователската къща Sentieo, цитиран от CNBC. "И това - заедно с надеждите за пробив в преговорите между САЩ и Китай - е основната причина за нарастването на S&P 500".

Оптимизъм има и от представителите на финансовия сектор. "Не виждаме индикации за обхватна рецесия на хоризонта", посочва главният изпълнителен директор на Zions Bancorp Харис Симънсън, а главният финансов директор на M&T Bank посочва: "Макар да се изграждат настроения за потенциална рецесия, не виждаме сигнали за забавяне."

Индексът S&P 500 нарасна с 20% спрямо края на миналата година, като само днес растежът му е от 0,41%. Индустриалният Dow Jones нарасна с 0,57%, Nasdaq - с 0,7%, а NYSE - с 0,21%.