Съединените американски щати и Саудитска Арабия са съюзници, но не и когато стане въпрос за цената на петрола. Официално, Рияд даде дума, че ще повиши добива, ако е нужно, след като санкциите на Доналд Тръмп ограничиха целия износ на Иран в четвъртък.

Зад кулисите обаче двете държави се изправят в битка относно нужните допълнителни барели от черното злато, които да запазят световния пазар в баланс, пише The Wall Street Journal.

САЩ се опитва да възстанови добива в поле, споделено от кралството и Кувейт, което може да отключи половин милион барела дневно. В същото време обаче Саудитска Арабия се нуждае от по-високи цени на петрола, за да балансира бюджета си. И лобира Организацията на страните-износителки на петрол да променят методиката, по която смятат дали пазарът е добре снабден, като начин да покажат на Вашингтон, че светът не се нуждае от увеличение на добива.

Какво би струвал петролът над $100 за барел на глобалната икономика?

Какво би струвал петролът над $100 за барел на глобалната икономика?

За това кои ще са печелившите и кои ще са губещите от подобен сценарий

На 22 април администрацията на Тръмп заяви, че прекратява всички изключения за износа на петрол от Иран, като крайната цел е да го свали до нула. Ходът дойде, след като черното злато записа най-доброто си първо тримесечие от десетилетия насам, като поскъпна с 30 процента. Цените удариха 6-месечен връх миналата седмица, подкрепени и от кризата във Венецуела и сътресения в Либия.

Очаква се Рияд да дебатира с останалите производители нивата на добива по време на техническа среща в икономическата столица на страната на 19 май. Държавният департамент на САЩ призова Саудитска Арабия и Кувейт да разрешат 3-годишния си спор относно споделено поле, което бе затворено заради неразбирателство относно разрешителни. Възобновяване на добива там ще помогне за намаляване на цените на петрола. Последната им среща бе през септември и завърши без решение.

Сега големият въпрос е и дали Саудитска Арабия ще спази обещанието си за повишаване на добива. Засега източници твърдят, че това ще се случи, но не е ясно с колко. Поне до края на месеца обаче производството ще остане под 10 милиона барела дневно, заяви наскоро ресорният министър.

През ноември 2016 г. картелът реши да намали добива с 1,2 милиона барела дневно, след като изчисли, че запасите са надхвърлили оптималното си ниво от 271 милиона барела. Излишъкът сега е намалял със 7,5 милиона барела, което би трябвало да означава, че пазарът е балансиран.Самите саудитци не искат да повишат добива, тъй като се нуждаят от по-високи цени, за да покрият разходите у дома. Цена между $80 и $85 за барел брент би била идеална за кралството, твърдят анализатори. Днес един барел се търгува срещу $70.

Ироничното в ситуацията е, че самият Тръмп, който настоява за по-ниски цени, е извадил от пазарите повече петрол, отколкото ОПЕК - 1,4 милиона барела. Анализатори подчертават, че Иран все пак ще продължи да изнася за Китай, след като Пекин заяви, че няма да се съобрази със забраните. Но към тях трябва да добавим и тези половин милион барела, които пътуваха всеки ден от Венецуела за САЩ преди новите санкции.

Как ще бъде засегнат глобалният петролен пазар от пълната забрана за внос от Иран?

Как ще бъде засегнат глобалният петролен пазар от пълната забрана за внос от Иран?

Цените стигнаха рекордни нива след решението на Вашингтон