За последно през 1986 година щатският долар е бил толкова силен, колкото е в момента. Това показва изчисленият на т.нар. реален ефективен валутен курс, който се пресмята на база на нивото на долара спрямо курсовете на кошницата от останалите основни валути, коригирани с нивото на инфлацията.

Диаграма, публикувана от сайта Quartz, сочи, че през 2001 година американската валута се е доближила до подобно високо ниво.

Финансовата криза обаче я потапя и я изпраща до рекордно ниско дъно. След 2011 година започва по-сериозното възстановяване на долара.

В края на миналия месец валутата записа сериозно поскъпване, като в средата на ноември "удари" най-високото си ниво за последните 14 години спрямо всички основни валути.

Поскъпването на валутата кара някои анализатори да смятат, че новоизбраният президент Доналд Тръмп ще има добра основа, за да изпълни амбициозните си обещания за по-осезаем растеж на американската икономика.

Доларът скочи до най-високата си стойност за последните 14 години

Доларът скочи до най-високата си стойност за последните 14 години

Еврото обаче продължава да поевтинява

По време на предизборната си кампания той заяви, че ще гарантира 4% среден годишен ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) и отварянето на 25 милиона нови работни места в следващите 10 години.  

Успехът на неговите планове до голяма степен зависи от това колко силен е щатския долар. А точно в момента курсът на валутата е повече от задоволителен, като от средата на 2014 година досега той е скочил с 25% спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ.