Едните твърдят, че България е пред фалит, а другите уверяват, че няма основание за паника - опозиция и управляващи представят напълно противоположни оценки за състоянието на българската икономика. Каква е истината? Попитахме експерта Любомир Дацов.

„Кой е по-голям разбирач - пазарът, международната финансова система или местните ни бабаити, които имат тежка политическа кауза". С този риторичен въпрос отговаря финансистът Любомир Дацов, когато екипът на Money.bg го пита как гледа на разнопосочните оценки за финансовата стабилност в България.

Срещаме се с него за да разговаряме по най-коментираната финансова тема през последните седмици - финансовото състояние на страната и емитирането на нов външен дълг. Дацов, който е бивш заместник-министър от управлението на НДСВ и настоящ общински съветник в София от партията, е един от най-подготвените хора по темата в страната. Това става съвсем ясно по време на разговора ни, който бива два пъти прекъсван, за да коментира темата и пред други медии по телефона. И няма как иначе - Любомир Дацов работи от 1992 до 2009 година на различни експертни и ключови постове в Министерство на финансите.

Финансови фойерверки

Още в началото на разговора ни експертът дава ясно да се разбере: той остро осъжда политическата игра с темата за външния дълг на България. „Определено тези десет милиарда са балон. Най-малкото няма нито един икономически показател, който да говори за това", казва той.

Според него партийте са търсила „фойерверк", с който да привлекат общественото внимание. „Иначе нямаше да водим сегашния разговор", добавя той, акцентирайки на това, че тези прийоми са вредни за страната. "Дълбоко некоректно е политиците да минават една граница, след която определено вредят на страната. Но в България границите са толкова размити, че да претендираш да няма в тази сфера политизиране на нещата, е много наивно", казва експертът. „Това, което аз се опитвам да кажа през цялото време, е, че няма основания за такива внушения", категоричен е той.

Въпреки, че не е съгласен че страната е пред фалит, той бърза да уточни, че не вижда нещата да вървят по „мед и масло". Според него обаче излизането на международните финансови пазари в опит за намирането на заем от близо 1.5 млрд. евро ще покаже реалната външна оценка на ставащото в България. Иначе казано, големината на рисковата премия ще покаже доверието на инвеститорите в страната. „Ако емисията е много рискова, няма да бъде изкупена или цената ще е много висока", казва той, но не се наема с предположения за цената, която ще определят инвеститорите.

Освен това България е много под минималните изисквания за задлъжнялост. Едва близо 19 процента от са дълговете от размера на брутния вътрешен продукт. Според Дацов страната би могла да си позволи да го увеличи до 30 процента, „преди да влезем в онази зона, в която светват жълтите лампички". Но по думите му това би трябвало да стане само заради определени ефективни политики, които да донесат растеж на икономиката.

Стари (не)разрешени проблеми

Любомир Дацов насочва обаче общественото внимание към друг, по-опасен по думите му проблем - бюджетния дефицит. „Ако мен обаче нещо ме безпокои, това е дефицитът, той е причината за дълговете. Вече 5-та година бюджета е на дефицит, а според плановете, поне още 2 ще бъде", казва той. По думите му сегашното правителство се опитва да стимулира икономиката, раздувайки държавните разходи. На книга е правилно, но моята практика показва друго, коментира експертът.

Според него и на предишното и на сегашното управление като цяло му липсва ефективност, особено при инвестициите. И той дава пример с регионалния фонд, който беше набързо разпределен през тази година за различни общински проекти в страната. „Много по-важно е за какво използваш средствата и каква е възвращаемостта от тях", казва той. Затова и пледира за връщането в Министерството на финансите на дирекцията, която отговаря за инвестиционното планиране. Дацов казва, че до преди управлението на ГЕРБ тя е била нужният държавен контрол върху инвестициите и тяхното разумно разпределение по отрасли и региони.

Експертът казва, че инвестиции са нужни в три ключови сектора - трудовия пазар, образованието и здравеопазването. На втори и на четвърти излязоха два важни европейски доклада, в които по думите му критикуват силно състоянието им в България. И Дацов споделя тяхната оценка - ако не решим проблемите на пазара на труда, които произтичат от лошото образование и здравеопазване, няма как да разчитаме на бързо достигане на по-висок жизнен стандарт.

В името на лобито

Вместо да решава тези проблеми обаче, парламента реши да „уврежда" бизнеса със законопроектите за потребителските кредити и търговските вериги. „Под лозунга на популизма прокарваш стандартен лобизъм и в крайна сметка ще го плати пак потребителя и не знам защо не се разбира това нещо", пита риторично той. „Когато ударят големите вериги, там ще се вдигнат цените. А там е мястото, където се среща качеството на поносима цена. Те са двигателят на икономиката. Тези промени не за защита на малкия и средния бизнес, а друг тип корпоративни интереси", категоричен е Дацов.

Според него това са поредните политически фойерверки, които в името на собствения имидж рушат българския пред инвеститорите. От което няма да произтече нищо добро.