Все повече стават пазарните наблюдатели, които предупреждават за тревожни паралели между случващото се сега и през 2007 година, непосредствено преди финансовата криза. И те определено си имат своите мотиви.

От миналата година реалният ръст на БВП на най-голямата световна икономика се забавя. Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл сигнализира, че макар растежът да се забавя, няма риск от рецесия и Фед прогнозира продължителен положителен растеж на икономиката.

Предупредителните знаци - включително обърнатата крива на доходност, са широко пренебрегнати и фондовите пазари продължават нагоре, като са на крачка от исторически най-високите си нива, постигнати през юли на тази година.

И всички погледи са отправени към Фед и надеждите, че резервът ще спаси икономиката и пазарите, благодарение на своята монетарна политика. Само че забравят две неща. Първо, Фед не е особено добър в това да предизвестява за рецесии и второ - търговската война между САЩ и Китай тепърва ще показва реалните щети, които е нанесла на световната икономика.

Какви са приликите с 2007 година?

Добре е да знаете, че преди 12 години (през 2007) кривата на доходност беше отново обърната и икономическият растеж в САЩ беше значително по-бавен, отколкото през 2006 г.

Въпреки това индексът S&P 500 достигна до нови исторически върхове през юли на 2007-ма година (точно както това се случи и през тази година). Имаше корекция през август (същата като 2019 г.), а след това Фед намали ставките на 18 септември (дори същия ден, като през тази година). Или казано по друг начин - приликите са "плашещи до смърт".

Американските акции продължиха да се повишават до още една рекордна стойност през октомври - и това беше всичко! Всички знаем какво се случи след това.

Изглежда, че сме в любопитен момент във времето. Паралелите с края на 2007 г. вече са широко известни на инвеститорите. Това не означава разбира се, че съдбата на пазара ще е същата, като преди 12 години. Или че потенциален спад би бил толкова дълбок, колкото по време на финансовата криза. Но определено инвеститорите имат сериозен повод за размишление, като трябва да си спомнят, че пазарите се движат не само нагоре.

За всички, които възлагат изцяло надеждите си на Фед, можем да припомним какво се случи през 2007 година. През ноември на 2007 година, тогавашния ръководител на резерва - Бен Бернанке заяви, че няма да има рецесия.

Според доклад на Ройтерс от ноември 2007 г. Бернанке каза пред конгресната комисия: "Нашата оценка е за по-бавен растеж, но положителен растеж, продължаващ през следващата година." Икономиката на САЩ влезе в рецесия през декември 2007 г.

"Икономиката е изправена пред рискове, а не рецесия", допълни още Бернанке, не особено прозорливо преди 12 години. Но никой не бива да вини ръководителят на Фед, че дори и да е виждал буря, е можел да предупреди пазарните участници за нея, защото това със сигурност би задействало "самореализиращото се пророчество".

А това звучи доста зловещо, точно както казаното от настоящия председател на Фед - Джером Пауъл. На 6-ти септември тази година, Пауъл заяви пред конгресната комисия: "Не прогнозираме, или не очакваме рецесия. Най-вероятната перспективата е все още за умерен растеж, силен пазар на труда и инфлация, които продължават да се понижава. Основното ни очакване изобщо не е, че ще има рецесия."

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл казва, че тази година централната банка е насочила вниманието си към по-ниски лихвени проценти, за да поддържа икономическия растеж в САЩ.

Разбира се, има разлики между сега и 2007 г. и разбира се дори и два периода в исторически план да си приличат, това не означава, че ще продължат да се развиват по един и същ начин.

Какво подсказва всичко казано дотук?

За начало Фед няма да ви каже кога и дали ще започне рецесия. Те могат и ще бъдат в напълно отричане, докато рецесията не стане реалност. Рецесията през 2007 г. започна един месец след като Бернанке заяви пред Конгреса, че няма да има рецесия.

Още признаци за потенциален спад на пазарите от върховете им

Индексите са на крачка от нови рекорди, но перспективите за по-нататъшен ръст не изглеждат особено добри. Не забравяйте, че пазарите са циклични, а след бичи цикли, обикновено следват мечи такива дори и само, за да дадат шанс и път на нови повишения.

Малко статистика за горепосоченото твърдение:

От началото на годината индексът S&P 500 се е повишил с около 20%. Над два пъти повече от средното му годишно представяне в дългосрочен план. Бичият пазар, който е най-дълъг в щатската история, продължава вече 10 години. И докато старо правило е - "бичите пазари не умират от старост", статистиката говори, че средната продължителност на един бичи пазар е около четири и половина година.

Предвид на правилото върховете винаги се тестват, пазарът може и да формира "Голям връх", ако максимума през юли остане в сила, или бъде моментно преодолян и после индексът се върне бързо под него (известно в практиката, като фалшив пробив и поставяне на "капан за бикове").

Индексът все по-често се отличава с резки и остри спадове, като последния такъв бе през август.

S&P 500 е свръхкупен. Показателят се търгува на отстояние от над 20% от 50-периодната си пълзяща средна на месечна графика. Налице е и така известната дивергенция при движението на техническия индикатор RSI и движението на индекса, която също е много тревожен сигнал и не потвърждава възходящия тренд на индекса на месечна графика.

В момента съотношението CAPE е близо до 29х, което е далеч над средното от 15х и близо до рекордно най-високите му стойности. Съотношението е било по-ниско от това днес при 32 от последните 36 върха по време на бичи пазари от 1900-та година насам.

Съотношението цена-продажби е по-лошо в момента от 18 от последните 19 върха от средата на 50-те години на миналия век. Съотношението цена-счетоводна стойност е по-лошо от това през 22 от 29 основни върха от 1929-та година.

Любимото съотношение, ползвано от Бъфет за пазара - пазарна капитализация към БВП е при ниво от 142.6%. Това съотношение сочи към потенциална отрицателна доходност за инвеститорите в размер на -2% на година. Това включва и доходността от дивиденти, текущо при 1.8%.

Колкото и да е странно един от факторите, който може да доведе до остра и рязка обезценка на пазарите, по подобие на случилото се в края на миналата година - това може да са индексните фондове базирани на щатските индекси.

Именно препоръчваните от инвестиционни гурута фондове, базирани на S&P 500, могат да се окажат "разколничето", ако масовите инвеститори изведнъж се уплашат и започнат да излизат от пазара. Това може да предизвика лавинообразна реакция, защото този род инвестиционни схеми ще са принудени да продават и няма да има кой да спре спада. Както се казва - "с популярността идва и опасността".

И накрая, но не последно можем да посочим някои политически и икономически фактори, които сериозно застрашават широкия щатски индекс. Отвъд търговската война, налице е несигурност във връзка с бъдещата политика на Тръмп към Европа, Китай, Великобритания, Северна Корея, Иран и изобщо целия свят.

Щатският президент се опитва да оказва натиск върху една по принцип независима институция, като Фед, а ако резервът се огъне, това всъщност може и да не се приеме добре от пазарите. И накрая, за да се влошат нещата още повече, през следващата година предстоят президентски избори, а преизбирането на настоящия президент ще е дори още по-непредвидимо от действията на Тръмп.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на финансови активи

Защо да държите спестяванията си в депозити в момента?

Защо да държите спестяванията си в депозити в момента?

Щатските индекси са при рекорди. И това е добре за инвеститорите на фондовите пазари? Напротив!