Метал, произведен от втория най-разпространен елемент на Земята след кислорода, се оказва в недостиг - заплашвайки всичко от автомобилните компоненти до компютърните чипове, пише Bloomberg.

Недостигът на силиций, причинен от намаление на производството в Китай, покачи цената с 300 процента за по-малко от два месеца. Необичайната ситуация е още един прът в колелото на световното възстановяване и има потенциала да засегне силно компании и потребители.

Снимка 548634

Проблемът отразява и как световната енергийна криза засяга икономиките. Намалението на производството в Поднебесната империя, най-големият производител в света, е резултат от усилията на Пекин да намали потреблението на електроенергия.

Колко тежка е енергийната криза в Китай?

Колко тежка е енергийната криза в Китай?

Заводите затварят и вече бе отчетен спад в производството, а компаниите търсят друга дестинация за инвестициите си

За редица индустрии е невъзможно да избегнат негативните ефекти.

Силицият, който формира 28% от теглото на земната кора, се използва във всичко от компютърни чипове през цимент, стъкло и автомобилни части. Той може да бъде превърнат в материал с изключителни проводими свойства и помага, например, слъчневата светлина да бъде превърната в електроенергия чрез соларни панели. Той се използва и за силикон - топлоустойчиво съединение, намиращо приложение в медицински имплати, уплътнения, дезодоранти и много други.

Последствията са особено притеснителни за автомобилните производители, където силицият, заедно с алуминий, се използва за производство на двигатели и други компоненти.

През по-голямата част от този век цената на силиция бе между 8 000 и 17 000 юана ($1 200 - $2 600) за тон. През лятото производителите в китайската провинция Юнан получиха нареждане от Пекин да намалят производството с 90% спрямо нивата от август до края на годината. Цените подскочиха до 67 300 юана за тон.

Юнан е вторият най-голям производител в Китай, отговаряйки за 20%. Съчуан, където също има ограничения в потреблението на електроенергия, е на трето място с 13%. Най-големият производител - Синдзян - все още не е изправен пред недостиг.

Прогнозите са, че цените ще останат на настоящите високи нива до следващото лято, смятат от Shanghai Metals Market.