Свидетели бяхме на един изключително лош септември за международните фондови пазари. Той бе неравен, променлив, общо взето - много лош пазар. Акциите, облигациите, стоките, валутите и фючърсите се движиха бурно от ден на ден - и вероятно има още камшични удари през следващия месец.

Индексът S&P 500 падна до тримесечно дъно, като загуби за предпоследната седмица на деветия месец на годината 4,6%. Акциите на растежа бяха най-силно засегнати, след като Nasdaq Composite падна с 5,1%. Dow Jones Industrial Average завърши седмицата със спад от 4,0% - до най-ниското му затваряне за 2022 г. и на прага на мечи пазар, с 19,6% спад от най- високата си стойност за всички времена.

Големите движения не бяха изключителни за пазара на акции. Повишаването на лихвения процент на Федералния резерв и неговите "ястребичи" прогнози изпратиха доходността на двугодишните съкровищни облигации до нов 15-годишен връх от 4,21%, докато цените на облигациите се сринаха. Петролът достигна най-ниското си ниво от януари, при $78,74 за барел, отразявайки опасенията за световната икономика.

Валутните пазари също бяха разтърсени. Индексът на щатския долар завърши седмицата с ръст от 3%, подсилен от действията на Фед. В четвъртък японската йена скочи с 2% спрямо долара - масивно еднодневно движение за основна валута - след като Министерството на финансите на страната заяви, че ще се намеси в подкрепа на йената за първи път от 1998 г.

Валутните стратези нарекоха планираната намеса обаче - краткосрочно решение в най-добрия случай. Британският паунд падна с 3,5% спрямо долара в петък до 37-годишно дъно под $1,09.

Спадът дойде, след като новоизграденото правителство на Обединеното кралство разкри икономическия си план, включващ както по-високи разходи, така и намаляване на данъците, и изискващ повече заеми и емитиране на облигации.

Трудно е обаче да се очаква, че хаосът ще свърши скоро. Идната седмица носи малко новини, движещи пазара - индексът на цените на личните потребителски разходи ще бъде акцентът на икономическите данни, заедно с печалбите от Nike и Micron Technology.

Първите две седмици на октомври ще донесат работни места и отчети за инфлацията през септември; тогава сезонът на печалбите за третото тримесечие ще се засили. Коментарът на ръководството за бъдещето ще бъде ключов. Първата седмица на ноември включва среща на Фед и броя на заетостта през октомври; след това междинните избори и данните за инфлацията през октомври пристигат в средата на десетия месец.

Правейки всичко още по-трудно: Фючърсният пазар все още се бори с Фед, ценообразувайки пикова лихва на федералните фондове в началото на 2023 г. и намалявайки до края на същата година. Това е в контраст със заявените планове на длъжностните лица да спрат и да изчакат по-строгите политики да имат ефект. С други думи, има място за ценообразуването на пазара да стане постепенно по-страшно и доходността на държавните облигации да се повиши допълнително.

Спад под юнското дъно на S&P 500 от 3667 пункта може да е в картите. Няколко европейски и азиатски индекса пробиха дъното на своите диапазони на търговия за 2022 г. през изминалата седмица. И това вероятно ще бъде неравен път: октомври в исторически план е видял най-много 1% или повече еднодневни печалби или загуби на S&P 500 от всеки месец, според Bespoke Investment Group, следван от ноември.

Декември може да е по-добре. Това е сезонно силен месец за пазара и ако месечните показания на инфлацията намалеят до края на годината, не би трябвало да има повече ястребови изненади от Фед. Акциите също са склонни да се справят по-зле през годината преди рецесията, отколкото когато настъпи спадът, което означава, че пазарът може да започне да се възстановява, дори когато икономическата болка се засилва.

Не гледайте обаче твърде далеч напред. Първо трябва да преминем през това, което предстои. Американските акции все още не са претърпели най-лошото от тазгодишните спадове на фона на изгарящата инфлация и ястребовия Федерален резерв, според стратезите на Bank of America Corp.

"Инфлационният шок не е приключил" и рецесията на печалбите вероятно ще доведе до нови по-ниски нива на акциите, каза стратегът Майкъл Хартнет в бележка. Въпреки че банката каза, че фондовете за акции в САЩ са регистрирали най-големия си приток от повече от месец през седмицата до 14 септември, фондовите пазари отново са под натиск.

Неговият анализ на минали мечи пазари също показва средни спадове от пик до дъно от около 37% за S&P 500 за 289 дни. Това предполага, че текущият мечи пазар, който бенчмарк индексът потвърди през юни, ще приключи през октомври с показател на 3020 пункта - около 20% под настоящите нива, каза стратегът. "Световният пазар е низходящ, но ние казваме, че новите върхове на доходността са равни на нови дъна на акциите", пише той.

Хартнет не е сам в своята песимистична перспектива за акциите. Стратегът Шарън Бел от Goldman Sachs Group Inc. тази седмица предупреди да не купувате спада, като каза, че скорошните ралита не са решаващи, нито устойчиви за по-дълъг период. Колеги от Societe Generale SA и Sanford C. Bernstein също казаха, че американските акции са изправени пред нови дъна преди края на мечия пазар, който вече е изтрил над 7,8 трилиона долара от стойността на компаниите от S&P 500.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.