Спекулативните инвеститори в криптовалути оказват негативно влияние върху експериментирането със зараждащата се технология и могат да унищожат експерименталната стойност на криптовалутите.

Това предупреди Сопненду Моханти, финтех директор в централната банка на Сингапур.

"Спекулантите и хората, които печелят пари от спекулация с криптовалута (търгувайки с нея, б.р.), влияят отрицателно на цялото експериментиране с криптовалута и разрушават стойността й", заяви Моханти.

Паричната институция в момента разработва своя собствена блокчейн технология, наречена "Проект Ubin" и очаква да завърши пробен период с цифровата версия на сингапурския долар през тази година.

"Това е ключова част, защото ще продължим да експериментираме с тази страхотна технология и в дългосрочен план ще намерим начин на употреба", уверен е Моханти.

В проекта на сингапурската централна банка участват редица доказани банкови гиганти като Bank of America Merrill Lynch, Citi и Credit Suisse.

Блокчейн - технологията, която е в основата на виртуалните валути, се смята за най-големия актив на криптовалутите. Тя поддържа постоянно нарастващ запис на транзакциите в децентрализирана мрежа.

Опасенията по отношение на спекулативната търговия, изключителната волатилност и незаконните дейности, свързани с криптовалутите, принудиха регулаторните органи да засилят натиска на пазара.

Китай, Южна Корея, а вече и Япония наложиха сериозни ограничения над търговията с цифровите валути, за да се справят със спекулациите в сектора. Това засили страховете, че трите държави се готвят тотално да забранят търговията с криптовалути.