Световната банка иска да събере 16 млрд. долара, за да помогне на Африка да се адаптира към климатичните промени.

С повишаването на устойчивостта на континента към глобалното затопляне и увеличаването на възобновяемата енергия финансовата организация се надява схемата да предпази милиони души от изпадане в крайна бедност.

Планът за Африка ще бъде представен на COP21 – световната конференция за климата в Париж. Целта на разговорите е постигането на консенсус за ограничаването на повишението на средната температура до 2 градуса по Целзий.

„Искахме да се уверим, че Африка не е забравена в разгара на разговорите”, заяви президентът на Световната банка д-р Джим Йон Ким, цитиран от BВС. Той иска разговорът по темата да не е само за намаляването на вредните емисии, но и за предприемането на стъпки за справяне с последствията от затоплянето.

Африканският континент отделя едва 3% от емисиите на парникови газове в света. Въпреки това, дори най-малкото повишение на глобалните температури може да има значителни последици в Субсахарска Африка.

Проучване на банката е установило, че без предприемането на действия за подпомагане на държавите в подготовката за климатичните промени, 43 милиона души, живеещи най-вече в Етиопия, Нигерия, Танзания, Ангола и Уганда, могат да изпаднат в крайна бедност до 2030 г. Причините ще се дължат на суши, увеличени цени на храната и спиране на растежа на децата.

Световната банка се ангажира да предостави една трета от необходимите средства (5,7 млрд. долара) от Международната асоциация за развитие – перото на финансовата институция, което подпомага най-бедните държави.

Шефът на банката е наясно, че постигането на споразумение по време на преговорите за климата няма да е просто и лесно. Въпреки това, той остава оптимистично настроен.

За разлика от 2009 г., когато преговорите по същия казус в датската столица Копенхаген завършиха с гняв и обвинения, д-р Ким смята, че този път ще е различно. „Решимостта на лидерите е на напълно различно ниво спрямо тогава. Няма нито една държава в света, която иска да бъде спънката пред стигането до споразумение”, заяви той.