CAPE Индексът на Шилер, измерващ цената на акциите към доходността на компаниите от S&P 500 за последните десет години, за пръв път надхвърли нивото си от Черния вторник през 1929 г. насам, предаде Zero Hedge.

Единственият друг път в цялата му история, когато той е бил по-висок, беше непосредствено преди взривяването на дотком балона от 2000 г. Джим Рейд от Deutsche Bank посочва, че така индексът е изпреварил и върха си от 2018 г.

Снимка 508200

Източник: multipl

Според него, сред причините индексът да нараства е и фактът, че през последните четири десетилетия дивидентите от акциите се понижават, доближавайки се до историческото си дъно. "В момента най-големите акции влияят върху индекса по начин, по който това не се е случвало никога преди", посочва също той.

Рейд изтъква също, че десетте най-големи акции, които силно спечелиха от настоящата пандемия, ще са и най-интересните за следене догодина. Която, според него, така или иначе ще е интересна за фондовите пазари.

Как Федералният резерв унищожава фондовите борси и какво означава това за икономиката?

Как Федералният резерв унищожава фондовите борси и какво означава това за икономиката?

Пазарите са балон и колкото по-дълго той се надува, толкова по-тежко ще е взривяването му

"Фактът, че вече надхвърлихме знаковото равнище от 1929 г., е очевидно изключително важен", посочва той. "Това само ще добавя притеснения, че в момента акциите нямат връзка с реалната икономика."

Казано иначе, според анализаторът може би изтъква, че се намираме в най-големия балон поне от времето на дотком балона.