Стойността на златото се покачва в четвъртък сутринта на фона на политическата несигурност в САЩ. Цената на февруарските фючърси за ценния метал на нюйоркската борса Comex днес сутринта расте с 2,25 долара, или с 0,15%, до 1480,95 долара за тройунция. Фючърсите на сребро за март нараснаха с 0,11% до 17,067 долара за унция.

Камарата на представителите на САЩ, в която мнозинството принадлежи на демократите, гласува импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, официално обвинявайки го в злоупотреба с власт. Той стана третият президент на САЩ, който бе подложен на процедура за отстраняване от длъжност. Сега въпросът отива в Сената. Две трети от гласовете на сенаторите ще бъдат необходими за сваляне на президента от властта, но републиканското мнозинство в Сената няма намерение да одобри процедурата по импийчмънт на Тръмп.

Търсенето на злато като най-надежден актив се повишава във времена на политическа и икономическа несигурност.

Освен това търговците предпочитат да бъдат внимателни, докато чакат подробности за търговска сделка между САЩ и Китай. В края на миналата седмица страните се договориха за текста на първата част от търговското споразумение, но подробностите за него все още не са известни.

В началото на днешната валутна търговия доларът леко се понижава по отношение на еврото, паундът продължава да пада, макар и по-слабо.

Паричнокредитната политика на САЩ е адекватна и поддържа ръста на икономиката, макар понижаващите рискове да се запазват, заяви в сряда председателят на Федералният резерв - Ню Йорк, Джон Уилямс в интервю за CNBC.

Той очаква ръст на икономиката около 2% следващата година и стабилно ниво на безработицата, както и че инфлацията ще се доближи до целевото равнище на Фед - 2%.

Общата валута днес сутринта поскъпва спрямо американската с 0,13% - до $1,1128 за евро от $1,1114 за евро в края на търговията в сряда.

По отношение на японските валута европейската се разменя на ниво 121,94 йени за евро в сравнение с 121,77 йени за евро ден по-рано.

За един долар в сряда сутринта дават 109,58 йени в сравнение с 109,55 йени в края на вчерашната търговия.

Фунтът стерлинг днес сутринта струва $1,3084 при $1,3078 при закриване на предходната сесия и по 1,1758 евро за паунд спрямо 1,1768 евро за паунд в сряда.

Фунтът стерлинг може много скоро да слезе до и под нивото $1,3, тъй като пазарът започва да осъзнава степента на неопределеност, свързана с бъдещето на търговското споразумението на Обединеното кралство с ЕС, прогнозират анализаторите на Saxo Bank.