Цената на златото в петък сутринта слезе до 1676 долара за тройунция, като от началото на седмицата спадът може да надхвърли 2%, сочат данните от днешната търговия.

Към 9:45 часа българско време цената на декемврийските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се понижи с $0,30, до $1676,7 за тройунция.

На спот пазара скъпоценният жълт метал се търгува по 1669, 79 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

В същото време цената на декемврийските фючърси за среброто се покачи с 0,13% до 18,942 долара за унция.

От началото на седмицата стойността на златото показа спад от 2,1%, тъй като пазарите очакват Федералният резерв на САЩ да продължи да затяга паричната политика. Тази ситуация традиционно подкрепя долара, чието поскъпване прави златото по-малко достъпно за покупка от инвеститори, притежаващи друга валута.

В четвъртък беше публикувана статистика за инфлацията в САЩ, която показа по-слабо от очакваното забавяне през септември. Пазарите очакваха показателят да спадне до 8,1% от 8,3% през август, докато той отчете ръст на потребителските цени от 8,2%.

В резултат на това, според CME Group, сега 98% от анализаторите прогнозират повишаване на лихвите със 75 базисни пункта през ноември до 3,75-4% годишно.