Цената на златото леко се покачва в четвъртък, но оставайки под $ 1900 за унция. Пазарите продължават да следят ситуацията около новия пакет стимули за американската икономика и предстоящите президентските избори, сочат данните от днешната търговия.

Стойността на декемврийските фючърси за ценния метал на борсата Comex в Ню Йорк сутринта нарасна с 0,11% - или с 2,05 долара, до 1 892,85 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси за сребро се повишиха с 0,5% до 24,015 долара за унция.

При днешната търговия цената на златото слабо се променя, инвеститори и търговци продължават да следят новините от САЩ, където тече предизборната надпревара. Президентските избори в страната ще се проведат на 3 ноември, като вече е започнало предсрочно гласуване в няколко щати. Настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп се кандидатира за втори мандат и ще се бори за поста с кандидата на демократите Джо Байдън.

В същото време пазарите оценяват перспективите за подкрепата на американската икономика. По-рано Тръмп заяви, че ще прекрати преговорите за новия пакет мерки с демократите до изборите поради разногласия относно размера на подкрепата. Пазарите прогнозират, че стимулите ще бъдат одобрени след изборите.

Сега инвеститорите очакват американската статистика. По-късно ще станат известни данните за броя на първоначалните искания за обезщетения за безработица в страната за седмицата, приключила на 3 октомври. Анализаторите очакват намаляване на показателя със 17 хиляди, до 820 хиляди заявки. Тази статистиката може да повлияе на курса на долара, към който златните котировки са чувствителни.