Покупките на злато от централните банки по света, водени от Русия и Китай, са били на най-високото си ниво от шест години насам. Държавите захвърлят американския долар, заменяйки го с ценния метал, пише Bloomberg.

Златните резерви по света са се покачили със 145,5 тона за първите три месеа на годината, 68% увеличение спрямо година по-рано, сочи доклад на World Gold Council. Русия остава най-големият купувач, като страната разпродава американски дълг като част от процеса по де-доларизация на икономиката.

Снимка 421252

"Виждаме продължение на силното търсене от централните банки", казва Алистеър Хюит, директор на пазарните проучвания в World Gold Council. "Очакваме още една добра година за покупки от централните банки, макар че ще се изненадаме, ако те достигнат нивата от 2018 г."

Печалбата на БНБ идва от златото и от депозитите на банките

Печалбата на БНБ идва от златото и от депозитите на банките

Колко е тя?

Освен обичайните купувачи като Казахстан и Турция, през първото тримесечие за първи път от 2014 г. злато е купила и централната банка на Еквадор. Катар и Колумбия също са направили значителни покупки.

Сред купувачите може да видим нещо общо - повечето са страни, които искат да намалят зависимостта си от долара и обикновено са такива, които имат по-малък дял злато в резервите си спрямо страните от Западна Европа.

Русия купува злато и се отървава от долари с рекорден от десетилетие темп

Русия купува злато и се отървава от долари с рекорден от десетилетие темп

И не показва намерение да забави процеса

За последните четири тримесечие покупките от централни банки достигат 715,7 тона.Покупките от централните банки осигуряват подкрепа за цената на метала, помагайки му да компенсира по-ниското търсене от индустрията и от индивидуални инвеститори. От началото на годината цената му намаля с един процент, като към момента се търгува на нива около $1 270 за тройунция.

Как злато за милиарди се изнася незаконно от Африка всяка година?

Как злато за милиарди се изнася незаконно от Африка всяка година?

Основната дестинация е Дубай