Индия се намира в един от най-активните си периоди за създаване на нови милиардери и същевременно много стари богаташи престават да бъдат собственици на голям капиталл

Нова вид предприемачи, спечелили сами богатството си, започват да ставата все по-често срещани в редиците на заможните граждани в южноазиатската страна. Така индийската икономика се компенсира заради богаташите от старите династии, натрупали индустриален дълг.

Промяната се дължи отчасти на увеличаването на дълговете, които оставиха компаниите - от предприятия за производство на електроенергия до авиолинии с големи заеми от 190 милиарда долара. През последните години правителството на Моди се реши проблема с кредитополучателите, а банките се постараха да не изгубят активите си.

Докато на някои места старите бизнес кланове продължават да доминират сред заможните индийци, десеткратното разрастване на икономиката, започнало от 90-те години, ражда нови технологични магнати.

Броят на милиардерите в Индия се е увеличил повече от два пъти до 119 за периода 2013-2018 година. Азиатската страна може да оглави световната класация за най-много свръх богати жители. Ако запази темпа си на нарастване но богаташите, до 2023 година той ще бъде 39 процента, което означава, че страната ще има 2697 милиардери.

Стар капитал

Анил Амбани е по-малкият брат на най-богатият човек в Азия - Мукеш Амбани. По-младият представител на фамилията наследява Reliance Institute за бизнес с нефтохимикали през 2005 година. Малко над десетилетие по-късно компанията отблъсква кредиторите и замесена в много дела, което води до изпадането ѝ в несъстоятелност.

Други представители на старите богаташи са предприемачите Саши и Рави Руя, които основават строителната Essar Group.

Производителят на турбини Suzlon Energy е ръководен от Тълси Танти. Към групата на ветераните с милиони спада и биреният барон Вижай Маля, основал авиокомпанията Kingfisher Airlines. Същото име носи и произвеждана от него бира.

Новите пари

Бини и Сачин Бансал, които въпреки фамилиите си, не са свързани създадоха най-големият търговец за пазаруване на дребно в Индия - Flipkart. Те продават компанията си на Walmart през миналата година, което ги прави милиардери.

Вижай Шарма основава One97 Communications, която предлага решения за онлайн плащане през 2000 година. След като индийското правителство спира банкнотите с 500 и 1000 рупии в края на 2016 година, бизнесът на Шарма се разраства.

Главният изпълнителен директор Бижу Ривийдрън на платформата за онлайн обучения в Индия Think & Learn Pvt слага основите на своя стартъп през 2015 година. Видео уроците печелят повече от 30 милиона потребители. През декември компанията е оценена на 3,6 милиарда долара.