Размерът на държавния дълг на Италия през март е подобрил поредния си рекорд, достигайки исторически максимум от — 2,228 трилиона евро, съобщи днес Централната банка на страната.

Предишният негативен рекорд бе поставен през май 2015 година, когато размерът на държавната задлъжнялост бе 2,218 трилиона евро. 

Съгласно бюлетина на Bankitalia, цитиран от РИА Новости, в сравнение с февруари дълговото бреме през март е нараснало наведнъж с нови  14 милиарда евро. 

По този начин, започналата от втората половина на 2915 г. тенденция към съкращаване на италианския държавен дълг отново се прекъсна. Това изцяло се дължи на ръста на разходите на централната администрация, а не в резултата то разходите на регионалните и общинските бюджети. 

През април статическата служба на ЕС – Eurostat, съобщи, че в края на 2015 г. държавният дълг на Италия представлява 132,7% от БВП на страната. 

Година по-рано министърът на икономика и финансите Пиер Карло Падуан обеща дългът на Италия в края на 2015-а да бъде 132,5% от БВП.  Според неговите прогнози, се очакваше през тази година делът на дълга на падне до 130,9% от ВВП, през 2018 година - до 123,4% от брутния вътрешен продукт на страната.