Инвеститори и трейдъри е време да бъдат предпазливи на фондовите пазари, предупреждават все повече експерти. В противен случай последните рискуват да преживеят рязко отдръпване в S&P 500, Dow Jones Industrial Average и Nasdaq. В момента фондовият пазар е много по-уязвим за такива спадове, според Майкъл Бръш, дал своето мнение за финансовото издание MarketWatch.

Причините са две: настроението на тълпата е много възходящо и инсайдерите са доста предпазливи. Това не е добра комбинация.

Прекомерни бичи настроения

В момента всички настроения на пазарните участници са позитивни и това хвърля мечи сигнали. Това означава, че е налице твърде много оптимизъм. Това звучи добре, но всъщност е контрасигнал за пазарите.

В крайна сметка тълпата често греши. И ако почти всички са бичи, остават малко хора, които да се превърнат в бичи играчи и да купят нови акции. Друг проблем е, че твърде самоуверените инвеститори могат много лесно да бъдат изненадани от лоши новини. Те са сигурни, че новите им покупки могат само да поскъпват. Когато акциите започнат да падат, те изпадат в паника и продават. И продажбата поражда повече продажби. Това прави пазара уязвим за рязко отстъпление.

Примери за прекомерни бичи настроения?

Покупката на пут опции (мечи залог, че акциите ще поевтиняват) е минимална в сравнение с покупката на кол опции (бичи залог за пазарите). Съотношението на пут/кол на борсата за опции в Чикаго е близо до най-ниското ниво от 10 години. И това е един много тревожен сигнал.

Освен това помислете за индикатора "сребърни куршуми", съотношението на инвеститорите Intelligence Bull/Bear. То току-що възлезе на 3.87. В перспектива всичко над четири е предупредителен знак. Над пет е много ясен сигнал, че предстои слабост на пазара. Поне все още пазарът не е там, но бързо се приближава към тези тревожни нива.

Какво означава всичко това?

Тобиас Левкович, главният щатски стратег за акции на Citi Research, смята, че сегашното ниво на възходящи настроения сигнализира "100% вероятност за загуба на пари през следващите 12 месеца", съдейки по историческите модели. "Всъщност виждахме такива нива и в началото на септември, точно преди разпродажбата на акции", казва той. "Бях предпазлив и преди септемврийското отстъпление".

"Всяка краткосрочна волатилност, която помага за намаляване на оптимизма, вероятно трябва да се разглежда като възможност да се позиционирате по-добре за следващия етап от цикличния бичи пазар, като добавите експозиция към малки компании, нововъзникващи пазари и циклични сектори", казва инвестиционният стратег на Baird Уилям Делуич.

Единственото нещо, което биковете правят в момента, е, че широчината на пазара остава солидна, чрез няколко мерки, използвани от Делуич. Обикновено всяка продан, предвещана от прекалено бичи настроения и предпазливост при инсайдерите, се предшества от стесняване на широчината на пазара. Още не се вижда това.

Но условията все още са налице, които правят пазара уязвим за отстъпление. Какво може да го предизвика? В известен смисъл това няма значение. Ключът тук е, че прекалено уверените купувачи могат да бъдат твърде лесно "изненадани".

Ето шест възможности, които могат да предизвикат отстъпление на пазарите, подбрани от Майкъл Бръш:

  • Вирусът мутира към по-лошо

Може да не знаете това, но испанският грип все още циркулира и днес. Защо не причинява продължаваща криза? Той мутира в по-слаба форма. Но вирусите също така мутират и към по-лошо и това лесно може да се случи с Covid-19. В най-лошия сценарий може да се появи нова форма, която не е обхваната от ваксините.

  • Има изненадващ неуспех с една или повече от ваксините

Приливът на пазара стана реалност след добрите новини за ваксините. Но всяка новина, свързана с безопасността на някоя от текущите ефективни ваксини, може да донесе сериозни загуби за фондовите пазари.

  • Нарастването след Деня на благодарността в случаите на Covid-19 затрупва болниците

И то до такава степен, че политиците налагат поредното широко блокиране. Антъни Фаучи от Националния институт по алергии и инфекциозни болести каза, че ще са необходими около две седмици, за да се види колко пътуванията за Деня на благодарността са довели до по-широко разпространение на вируса. Още не сме стигнали до там. Но симптомите са доста тревожни.

  • Пазарите започват да се тревожат за Джорджия

Две места в Сената на Джорджия все още са на баланс. Ако демократите вземат и двете на балотаж на 5 януари, това ще хвърли цялата избрана властна структура на Вашингтон, окръг Колумбия, в ръцете на една партия, статут, който пазарите никога не приветстват. Инвеститорите предпочитат, когато властта между двата клона на правителството е разделена, така че политиците да са по-малко способни за еднолично управление.

  • Инфлацията и лихвените проценти се повишават

Инфлацията е мъртва от толкова дълго време, че никой не очаква нейното възраждане. Така че това би било изненада.

Скокът на инфлацията е вероятно предвид количеството стимули, изпомпвани в икономиката. Инфлацията ще се движи в диапазона от 2%, според няколко пазарни "индикатора" за ръст в цените, като например цените на медта, и спреда между 10-годишната номинална доходност на съкровищните облигации и сравнимата доходност на защитените от инфлация ценни книжа (TIPS). Това не би било ужасно. Но движение в тази посока ще накара инвеститорите да се чудят дали инфлацията ще излезе извън контрол и ще предизвика затягане на Федералния резерв.

  • Иран и Израел влизат във война

Иран може да отмъсти за убийството на своя ядрен учен Мохсен Фахризаде. Ако Иран удари израелска територия или американски активи в региона, това ще разклати пазара, отчасти поради опасения относно прекъсването на петролните доставки.

Разбира се инвеститорите могат да се надяват нищо от посоченото по-горе да не се случи. Но винаги е добре да са подготвени за предстоящи негативни събития.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи.