Ден след доклад, според който Индия има близо 115 милиона крипто инвеститори, управителят на централната банка на страната заяви, че криптоиндустрията не е никак полезна за развиващи се икономики. Като Индия.

В скорошно интервю, цитирано от сайта Beincrypto, управителят на Централната банка на Индия Шактиканта Дас, заяви:

"Страни като Индия са в различно положение от развитите икономики, когато се говори за доларизация на икономиката. Това не е нещо добро за нашата икономика. Следователно то не е добро и за всички нововъзникващите пазарни икономики. А всички криптовалути са деноминирани в щатски долари и те няма как да работят в полза на страни като Индия. Може да работят в полза само на развитите икономики", подчерта Дас.

Капитализацията на крипто пазара пада отново под $1 трилион

Капитализацията на крипто пазара пада отново под $1 трилион

Биткойн и Ethereum се върнаха в низходяща позиция във вторник

Забележките му са особено важни в светлината на скорошен доклад на KuCoin, който показва, че в допълнение към зашеметяващите 115 милиона съществуващи крипто инвеститори в страната, мнозинството от индийските инвеститори възнамеряват да увеличат още своите притежания в близко бъдеще.

Още през май централната банка предупреди, че криптовалутите, особено т. нар. стабилни монети - стейбълкойни, могат да доведат до непреднамерена "доларизация" на икономиката.

Говорейки пред BeInCrypto, Викрам Р Сингх - основател и главен изпълнителен директор на компанията за разработка на блокчейн Antier Solutions, заяви, че "блокчейн технологията и използването на виртуални валути имат неограничен потенциал за укрепване на икономиките по света.

Според него "прилагането им по регулиран и управляван начин все пак би помогнало на страните да оползотворят възможностите си за развитието на публичния и частния сектор".

Крипто кредиторът Voyager с активи за $10 милиарда е поредният,  който изпада в несъстоятелност

Крипто кредиторът Voyager с активи за $10 милиарда е поредният, който изпада в несъстоятелност

Това е втората компания за криптовалути, която е пред фалит в рамките само на няколко дни

Шефът на централната банка на Индия е на мнение, че макар да подкрепят иновациите във финтех, RBI ще оцени видовете рискове, които присъстват в сектора и ще провери дали те се управляват добре.

Все повече се настоява за регулации

В миналото централната банка на страната намекна, че е малко вероятно да промени негативната си позиция относно виртуалните цифрови активи (VDA) поради опасенията за финансовата стабилност, които те пораждат в икономиката, заедно с рисковете от пране на пари.

Този месец Индийската дирекция по правоприлагане (ED) блокира банкови активи, които принадлежат на закъсалата крипто борса Vauld и един от директорите на оператора WazirX Zanmai Lab Private Ltd., тъй като те са разследвани за предполагаемо пране на пари.

Дас поставя под съмнение и присъщата стойност на целия клас активи на фона на неотдавнашния спад на пазара. 

"Цените на нещо, което няма реална основа, няма да останат високи през цялото време. Следователно секторът по всяко време може да се срине и дори вече се е сринал. В крайна сметка в ситуация като тази малкият инвеститор е този, който губи пари и следователно това е голям риск", смята Дас.

Crypto.com, за която работят и хиляди българи, освобождава 5% от персонала си след срива на криптовалутите

Crypto.com, за която работят и хиляди българи, започва да освобождава служители

Това е третата криптокомпания, която освобождава служители