Преизбирането на Владимир Путин за нов 6-годишен мандат ще сложи край на печалбите на руската рубла и може да доведе до падането й.

Това коментира пред Bloomberg един от най-добрите анализатори и прогностици на руската валута Сeбастиан Барб, ръководител изследвания и стратегия в Credit Agricole.

"След руските президентски избори, пазарът ще възприеме историята на Русия, която излиза от рецесията. Търговците ще обърнат внимание на трудностите, пред които Путин ще се изправи при модернизирането на модела на растеж", прогнозира Барб.

Валутата може първоначално да се засили, защото сравнително високата възвращаемост на Русия ще привлече инвеститорите, дори ако централната банка намали лихвените проценти.

Но високата оценка на рублата ще изчезне през втората половина на следващата година, а чуждестранните входящи потоци ще "пресъхнат".

Икономиката на Русия показва възстановяване точно навреме за изборите

Икономиката на Русия показва възстановяване точно навреме за изборите

Банковата система и цената на петрола продължават да са притеснение

Забавянето на растежа през последното тримесечие е признак за стагнацията, която предстои, а икономиката ще стане по-бавна след очакваната победа на Путин през март, коментира Барб, който е най-точният прогностик на курса на рублата през второто и третото тримесечие на 2017 г.

След отчитането на вторите най-добри печалби на възникващите пазари в периода януари-март, заплахата от допълнителни санкции от САЩ изпрати рублата на последно място сред развиващите се държави през последните 3 месеца на годината.

Следващите спадове няма да дойдат веднага. Експертът смята, че рублата ще завърши годината с около 2% по-силна от 58 долара и ще се покачи на 57.5 ​​през второто и третото тримесечие, тъй като търговците стигат до извода, че са прекалили със залозите за повишаването на основната лихва в САЩ.

"Пазарът е натоварил ръста на доходността в САЩ и в някакъв момент трябва да има известно стабилизиране, което може да се случи преди края на тази или в началото на следващата година. Carry trade* ще бъде малко по-мощна, така че може да се върнат повече пари", прогнозира Барб.

Руската централна банка намали лихвите, доволна от инфлацията

Руската централна банка намали лихвите, доволна от инфлацията

През 2015 г. цените поскъпваха със 17%

Най-бавната инфлация в модерната история на Русия постави реалните й лихви сред най-високите в развиващите се страни, въпреки че централната банка вероятно ще намали лихвените проценти за 6-и път тази година в петък.

Търговците, които вземат заеми в държави, където нивата са ниски и инвестират в такива, където са високи, са получили 12% доходност през последните 12 месеца, като залагат на рублата, петата най-добре представяща се валута сред 23 развиващи се пазари, анализирани от Bloomberg.

Путин, който управлява Русия от 18 години, най-вероятно ще постигне убедителна изборна победа през март. Но домакинствата остават с прекалено малко пари, за да стимулират по-висок растеж. Така президентът е изправен пред труден четвърти - и вероятно последен мандат - като руски лидер.

Руските банки - между големите пари и заплахата от фалит

Руските банки - между големите пари и заплахата от фалит

Печалбите спадат, лошите кредити растат, а държавата е все по-важен фактор в сектора

Докато икономиката потъва, Барб изчислява, че рублата ще приключи 2018 г. с 1.7% по-слабо от 59 рубли на долар, което съвпада със средната прогноза на други анализатори.

Възстановяването на растежа на Русия до темповете от 3 до 5%, наблюдавани преди анексирането на Крим през 2014 г., ще бъде "много трудно", каза той.

*Carry trade - инвестиционна стратегия, при която се взема заем в национална валута при ниски лихвени проценти в дадена държава, а после се обръща и инвестира в национална валута на друга държава с високи лихви по депозитите.