Зад спора в ОПЕК относно повишението на петролния добив се крие ключов член на картела с нова стратегия: да продава колкото се може повече петрол, преди търсенето да пресъхне, пише The Wall Street Journal.

Стратегията на Обединените арабски емирства, описана пред всекидневника от източници, представлява значителна промяна в петролната политика на петродържавата. В продължение на години правителствата от региона казваха, че нямат притеснения относно намирането на купувачи на петрол в бъдеще. ОАЕ, която разполага с един от най-големите резерви в света, вече не смята така.

"Време е да максимализираме стойността на хидровъглеродните резерви на страната — докато те имат такава," казва един от източниците. "Целта е генерираме приходи за диверсифициране на икономиката", допълва той. И посочва, че страната ще търси инвестиции във възобновяема енергия и нови източници на приходи за хазната.

ОАЕ не е притеснена от внезапен спад на търсенето и очаква да има купувачи в продължение на десетилетия. Но страната иска да добие и продаде колкото се може сега, когато търсенето и цените са високи.

"Пазарният дял е ключов. Искаме по-голям пазарен дял, за да монетизираме колкото се може по-голяма част от резервите ни, особено когато сме похарчили милиарди, за да ги разработим," казва представител на индустрията.

Говорителите на енергийното министерство и правителството в Абу Даби отказват коментар.

През последните дни ОАЕ задържа сделката на ОПЕК+, която цели увеличение на добива. В началото на пандемията картелът намали производството с 9,7 млн. барела дневно, или 10% от търсенето през 2019 г. Досега групата е възстановила около 4 млн. от тях.

ОАЕ е съгласна за постепенно възстановяване на добива до нивата от 2019 г., но само ако може да повиши собствения си добив до по-високи нива в рамките на сложната система на квоти на картела. Саудитска Арабия, де факто лидер на ОПЕК, не е съгласна.

Какъв е възможният изход, ако съгласие не бъде постигнато? Едни смятат, че е възможно страните да продължат с настоящите ограничения. Според други обаче липсата на сделка може да означава, че ОПЕК+ ще се разпадне и страните ще започнат да добиват точно толкова, колкото си поискат.